UNIZO: “Kustzaken moeten open kunnen blijven op zondag”

Redactie KW

UNIZO neemt met gemengde gevoelens nota van het arrest waarin wordt gesteld dat de kustwinkels niet langer alle zondagen open kunnen zijn.

De winkels aan de kust zouden hun personeel niet langer een heel jaar lang op zondag mogen laten werken. Dit maakt het voor heel wat zaken onmogelijk om nog elke zondag open te blijven.

“Voor bijvoorbeeld horeca en meubelzaken gelden andere regels, dus daar wijzigt er niets,” vertelt Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen “maar de kledingszaken en schoenwinkels aan de kust rekenen op die zondagen. Daarenboven zullen toeristen minder geneigd zijn om de kust te bezoeken op zondag wanneer de winkels niet open zijn. Dit zal dus zeker ook een invloed hebben op de horecazaken en de kusteconomie in het algemeen.”

In strijd met de economische realiteit

“UNIZO meent dat de tegenstrijdige wetgeving, enerzijds de toelating om in toeristische zones winkels open te houden op zondag, en anderzijds de beperking op het mogen tewerkstellen van personeel op zondagen, moet vereenvoudigen. “De onduidelijkheid moet door de wetgever worden weggewerkt zodat handelaars én hun personeel kunnen blijven zaken doen op zondag. Beperkingen opleggen is totaal in strijd met de economische realiteit,” aldus nog Serruys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier