Unizo Kortrijk: “Handelaarsenquête van de stad is een gemiste kans”

Unizo-voorzitter Dirk Dupont: "Ofwel vertelt stad Kortrijk niet alles, ofwel werden niet voldoende beleidsdomeinen behandeld." © JVGK
Redactie KW

Woensdag maakte de stad Kortrijk de resultaten van Kortrijk Spreekt op Toer bij de handelaars bekend. Daaruit kwam naar voren dat de stad een 7 op 10 krijgt. Maar ondernemersorganisatie Unizo ziet dat anders. “Stad Kortrijk is niet kritisch genoeg voor het eigen beleid. Wij nemen het resultaat met een flinke korrel zout”, zegt voorzitter Dirk Dupont.

Dik twee jaar geleden, begin 2015, zat Unizo Groot-Kortrijk samen met het stadsbestuur om een tussentijdse evaluatie op te maken van het beleid. Uit die digitale bevraging van haar leden kwam een score van 6.1 op 10 voor ondernemersvriendelijkheid naar voren. “Nu krijgt diezelfde stad met een eigen enquête een 7? Wij pleiten voor kortere lijnen tussen ondernemers en bestuur en voor meer inspraak in het beleid. Toch is deze Kortrijk Spreekt op Toer een gemiste kans: ofwel zien we niet alle resultaten, ofwel behandelde de stad te weinig beleidsdomeinen. Volgens ons is het stadsbestuur van Kortrijk niet kritisch genoeg voor het eigen beleid”, zegt Dirk Dupont, voorzitter van Unizo Kortrijk. “Wij nemen de punten dan ook met een flinke korrel zout.”

Digitaal mondiger

Volgens Unizo werden naast de zelfstandige handelaars ook de ketens in de stad bevraagd. “Dit zijn werknemers die sowieso minder in contact komen met het beleid, denk maar aan vergunningen of premies. Vanzelfsprekend ben je dan een stuk minder kritisch”, aldus Dirk Dupont. “Daarnaast blijkt dat er van de 680 bevraagde zaken amper 97 de enquête digitaal invulden. Ook hier is volgens ons nuance nodig: bij een mondelinge enquête zijn mensen veel genuanceerder dan bij een digitale versie.”

Unizo stelt dan ook enkele vragen en wil ook andere items behandeld zien. “Het Shop&Go-principe bijvoorbeeld scoort goed bij de handelaars, maar zijn er ook cijfers over de klanttevredenheid? Daarnaast zouden we ook graag meer weten over het gebruik van Shop&Go in het centrum. Verder zien we geen enkel cijfer over de bereikbaarheid van de stad en krijgen we ook niets te horen over het premiebeleid.”

Debat

Tot slot wacht Unizo naar eigen zeggen ook nog steeds op een nieuwe stap in Kortrijk Zaait. “Enkele maanden geleden vroegen we aan het beleid om te onderzoeken waarom bijna 75% van de deelnemende ondernemers aan Kortrijk Zaait na een jaar, wanneer ze de volle huur moeten betalen, hun contract opzegt. Het moet de ambitie zijn van de stad om te weten waar het schoentje wringt. Ligt het aan het pand, te hoge kosten, het ondernemingsplan, verkeerde locatie,…? Van aodra we dit weten, kan de stad het project bijsturen waar nodig en de leegstand op lange termijn aanpakken.”

“We blijven niet de pakken zitten en zijn momenteel volop bezig, samen met de verschillende besturen uit alle deelgemeenten, om de ondernemersprioriteiten voor Groot-Kortrijk op te maken. Veel willen we er nog niet over kwijt, maar we plannen alvast in het voorjaar een debat tussen de politiek en ondernemers“, besluit Dirk Dupont.

Enkele cijfers uit de Unizo-enquête van 2015 die van belang waren voor het centrum:

In 2015 gaf …

69,1% aan geen weet te hebben van de leegstandsmaatregelen van de stad

20.2% aan geen weet te hebben van actie om leegstand te bestrijden

20.2% aan dat zij de ambtenaar economie niet kennen

19.1% aan niet te weten of er een ambtenaar is

69.6% aan dat Kortrijk tussen 2012 en 2015 goed bereikbaar was

27.7% aan dat Kortrijk tussen 2012 en 2015 onvoldoende bereikbaar was

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier