Unizo Koksijde wil leegstand in de commerciële kernen tegengaan

Het bestuur van Unizo Koksijde bestaat uit onder meer Michiel Van Robaeys, Vincent Van Walleghem, Davy Vansteenland, Jeroen Thieren, Heidi Van Staeyen, voorzitter Patricia Vandenbroucke en Robbie Vandaele. © FD
Redactie KW

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen stelde Unizo Koksijde de ondernemingsprioriteiten voor.

Patricia Vandenbroucke (voorzitter van Unizo Koksijde): “Net als 6 jaar geleden organiseerden wij een brainstorm om de ondernemersprioriteiten voor Koksijde te bepalen. Wij verwerkten de input en overhandigden de speerpunten voor 2019-2024 op 7 februari aan de politieke partijen uit Koksijde. Wij hopen dat er de volgende legislatuur aandacht is voor onze bezorgdheden en dat er verder wordt gewerkt aan een ondernemersvriendelijk Koksijde.”

Meer dan 1.000 ondernemers

“Onder impuls van Unizo boog een twintigtal Koksijdse ondernemers zich over de vraag ‘Wat verwachten de ondernemers van het nieuwe stadsbestuur vanaf 2019?’. Dat voor alle domeinen zoals mobiliteit, veiligheid, fiscaliteit, toerisme, ruimte voor ondernemers… Rond de tafel heerste consensus over het feit dat de volgende legislatuur absoluut werk moet maken van een dynamische dienst lokale economie. Koksijde is een gemeente met meer dan 1.000 ondernemers. Het lijkt ons dan ook vanzelfsprekend dat die over een duidelijk aanspreekpunt beschikken. Dat is een must voor een ondernemersgemeente als Koksijde. Iemand die als aanspreekpunt fungeert en proactief initiatief neemt voor alles wat detailhandel, horeca en vrije beroepen betreft. De huidige cel is een aanzet, maar lijkt ons niet voldoende. Ook in onze prioriteitenbundel hebben wij dit aangehaald, jammer genoeg zonder gevolg”, klinkt het.

Leegstand aanpakken

Unizo Koksijde wil ook de leegstand in de commerciële kernen tegengaan. “Met een percentage van 11,3 procent is de leegstand onder commerciële panden in Koksijde nog steeds een ernstig probleem. Wij vragen de gemeente om de leegstandsproblematiek zo goed mogelijk in kaart te brengen en creatieve oplossingen te bedenken in overleg met de ondernemers. Het faciliteren van pop-ups kan zeker een stimulans zijn, mits deze een aanvulling vormen op het bestaande aanbod en geen directe concurrentie betekenen voor het bestaande aanbod”, zegt Patricia Vandenbroucke.

Het faciliteren van pop-ups kan zeker een stimulans zijn

Advocaat Jeroen Thieren had hier ook een mening over. “Er moet vermeden worden dat de leegstand duidelijk zichtbaar is, dat zeker in onze commerciële kernen. Het bekleden van leegstaande panden of de eigenaars proactief stimuleren om hun etalage te verhuren, kan soelaas bieden. Dit kan al één van de taken zijn voor een deskundige lokale economie.”

Het slotwoord is voor de voorzitter. “Unizo heeft heel wat leden in Koksijde-Oostduinkerke. Daarom is het belangrijk dat wij vanaf 2019 samen met het vernieuwde gemeentebestuur verder werk maken van een ondernemersbeleid met een dynamisch actieplan. Laat dit memorandum het startschot zijn.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier