Uitbreiding Ringzone met bedrijfsverzamelgebouw in Ingelmunster

De verantwoordelijken op de site van de Ringzone met v.l.n.r. Annelies Demuyttenaere (WVI), burgemeester Kurt Windels, schepen Nadine Verheye, Geert Sanders (WVI), Francis Verstraete (Verstraete Bouw) en David Vandecasteele (WVI). Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Vrijdagvoormiddag werd een kleine uitbreiding van het lokaal bedrijventerrein Ringzone voorgesteld als bedrijfsverzamelgebouw in Ingelmunster.

Vanaf het voorjaar 2019 kunnen bedrijven met een kleine ruimtevraag terecht in één van de twaalf units van het bedrijfsverzamelgebouw. Op deze unieke zichtlocatie start vastgoedontwikkelaar Verstraete Bouw met de realisatie van de site naar een ontwerp van het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck.

Voor Ingelmunster ontwikkelde WVI al drie bedrijventerreinen : Ringzone, Deefakker en Zandberg, samen goed voor 40 hectare en 42 bedrijven. De vraag naar betaalbare ruimte voor bedrijven in de regio is groot. Zo is het bedrijventerrein Zandberg – dat in 2013 in de markt werd geplaatst – op één perceel na uitverkocht. Om in te spelen op de vraag van kleine oppervlaktes beslisten de gemeente en WVI om via een kleine uitbreiding van het lokaal bedrijventerrein Ringzone een bedrijfsverzamelgebouw te realiseren. Zo’n bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit afzonderlijke units, waarvan bedrijven er één of meerdere kunnen aankopen. Het perceel heeft een atypische vorm, zodat de gemeente Ingelmunster en WVI besloten om via de wedstrijdformule WinVorm een oproep te lanceren naar architecten om zich kandidaat te stellen voor een geïntegreerd concept voor de realisatie van de site.

Logistiek en ontmoeting

Uit de kandidaturen werd gekozen voor het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. Het uitgangspunt van dit ontwerp is het inplanten van twee volumes, met tussen de twee volumes een plein. Dit plein dient zowel als logistiek platform (laden en lossen, circulatie, tijdelijke opslag…), ontmoetingsplek, plaats van interactie en dialoog tussen de bedrijven in de twee volumes. Vastgoedontwikkelaar Verstraete Bouw zal het ontwerp realiseren in samenspraak met het architectenbureau. Het bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit twaalf units variërend van 100 tot 250 m². Het ontwerp gaat efficiënt om met de beschikbare ruimte en kent een heel aantrekkelijke architectuur. De bouwwerken zullen wellicht van start gaan in september 2018 en zullen een zestal maanden duren. (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier