Transportbedrijf 2 XL gaat uitbreiden

Redactie KW

Het transport- en logistiek dienstverleningsbedrijf 2 XL gaat uitbreiden op haar site aan de Baron de Maerelaan in Zeebrugge.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) gaf de goedkeuring voor deze uitbreiding. De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning betreft het bouwen van een uitbreiding aan een industrieel gebouw op de site, na gedeeltelijke afbraak van de bestaande bebouwing.

De nieuwbouw sluit aan in het verlengde van de bestaande gebouwen. De uitbreiding zal, net als de bestaande gebouwen dienst doen als magazijn. In de uitbreiding komen hoogstapelrekken. De totale gevelhoogte wordt 40,20 meter. “Deze uitzonderlijke hoogte zorgt voor een industriële stapelruimte. In functie van zuinig ruimtegebruik is dergelijke hoogbouw in de haven een opsteker, ” verklaart Demon.

Naast deze uitbreiding worden ook aanpassingswerken voorzien aan het bestaand magazijn. Om de toegang tot de hoogbouw mogelijk te maken wordt een kleine uitbreiding gebouwd aan het bestaande magazijn. Er wordt ook een deel van het huidige magazijn afgebroken in functie van de bouw van 10 extra laadkades.

Geen bezwaarschriften

In het openbaar onderzoek, dat gevoerd werd in het kader van deze uitbreiding, werden geen bezwaarschriften ingediend.

De wegenis rondom de uitbreiding wordt gewijzigd. Infrabel plant een grondige reorganisatie van de achterliggende spoorbundel. Om meer transport via het spoor te organiseren zal binnen dit kader een nieuw spoor worden aangelegd door 2XL. Er zal een ruil gebeuren tussen grond van Infrabel en grond van 2XL zodat dit spoor op grond van 2XL komt. De besprekingen met Infrabel hierover zijn aan de gang. Door de aanleg van dit spoor en de nieuwe aansluiting kan er ook een continue spooraansluiting verzekerd worden tijdens de werken van Infrabel.

Om het nieuwe spoor te kunnen realiseren, moeten aanpassingswerken gebeuren aan het Lisseweegs Vaartje. Een deel van de huidige bedding wordt behouden. Waar onvoldoende ruimte is, wordt het Vaartje in open sleuf gelegd en zelfs gedeeltelijk ingekokerd. Op het einde van het perceel wordt het vaartje verbonden met een open bekken.

De bouwplaats is gelegen langs de Baron De Maerelaan en het Lisseweegs Vaartje. De uitbreiding gebeurt ten noorden van het bestaande gebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier