Topslager in Koksijde opent tasting room

© EDK
Redactie KW

Bij topslager Hendrik Dierendonck kan je straks een stukje vlees kiezen en ter plaatste degusteren.

Topslager Hendrik Dierendonck (39) groeide op in de slagerij van zijn ouders in de Strandlaan in Sint-Idesbald, dezelfde zaak, die hij met zijn echtgenote Evelyne Penel, kleindochter van beenhouwer-spekslager Remi Vandromme, overnam van zijn ouders. Hij was net geen zeven jaar oud toen hij op een omgekeerde vleesbak, met zijn vader hielp om een varkensbuik uit te benen.

Het slagersberoep heeft Hendrik Dierendonck niet meer losgelaten. Hij leerde verder het vak aan het KTA van Diksmuide en was tijdens de vakantieperiodes actief in de ouderlijke zaak. Hij wilde en zou slager worden. Hij liep stages bij Debruycker in Sint-Amandsberg, slagerij Degroote in Varsenare en Johan De Grootte in Sint Agatha-Berchem.

Battle of the Butchers

Zijn ‘Battle of the Butchers’, vorig jaar met twee bekende Franse topslagers, trok veel publieke belangstelling.

Om de vele klanten nu de gelegenheid te geven een eersteklas stukje vlees te kiezen en ter plaatse te degusteren opent hij binnenkort een tasting room. Het restaurant is opgezet als belevenisruimte voor koks en groepen geïnteresseerden, die van kortbij willen meemaken hoe een volledig rund wordt versneden of hoe een vleesmolen worst draait.

Sterrenchefs

“Voor mij blijft het het allerbelangrijkst om transparantie aan de klanten te geven”, zegt Hendrik overtuigd. “Hiermee zijn we acht jaar geleden, bij de vernieuwing van onze beenhouwerij, begonnen. Zo is het idee gegroeid om het vlees tentoon te stellen aan de klanten, onder wie zich intussen ook vele sterrenchefs uit België bevinden. Om dit nog te versterken, openen we achteraan de winkel, die uitgeeft op de hoek Koninklijke Baan en H. Christiaenlaan een eigen degustatie-workshop en opleidingsruimte. Meer en meer komen klanten de slagerij bezoeken, maar nu zullen ze werkelijk in het atelier van de slager kunnen eten en degusteren. We willen de klant van A tot Z tonen waarmee we bezig zijn, onze ambacht en passie voor het vlees tonen, alsook in zekere mate opleiding geven, want zelfs sterrenchefs kunnen nog veel bijleren over vlees en het bereiden ervan. Heel wat koks kunnen dus bij ons stages volgen. Daarom zal in de tasting room plaats zijn voor opleidingen ‘versnijden’, alsook over verschillende manieren om vlees te bereiden: grillen, bakken, houtvuur, planche, enz.”

Culinaire centrum

“We hebben niks te verbergen en willen onze kennis en passie met iedereen delen”, gaat Hendrik verder. “Ook zullen er af en toe 4hand diners zijn met bekende chefs of degustaties van verschillende vleessoorten, food pairings…. Hierbij gaan we steeds back to basics, de basis van lekker vlees en de origine staan centraal. We hopen er het West-Vlaamse rode rund en Sint-Idesbald nog meer mee te kunnen promoten, want in Sint-Idesbald ligt het culinaire hart van België”, glundert de topslager, “en daarop mogen we trots zijn.”

(CJK-foto EDK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 13 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier