Topchef Savarin start eigen zaak (maar gaat eerst beetje bij Hertog Jan werken)

Redactie KW

Floris Panckoucke verlaat na 5,5 jaar restaurant Savarin in Oostende.

Floris Panckoucke en Virginie Opstaele in het pand (waar nog wat werk is)

Floris Panckoucke (28) en Virginie Opstaele (25) waren de afgelopen vijf jaar zowat het gezicht van restaurant Savarin op de Albert I-promenade in Oostende. Hij als chef in de keuken, zij als zaalverantwoordelijke. Samen bouwden ze de afgelopen jaren de zaak van eigenaar Guido Dammekens uit tot een toprestaurant in Oostende. Na twee jaar samenwerken behaalden ze al een score van 15 op 20 in Gault&Millau.

Topchef Savarin start eigen zaak (maar gaat eerst beetje bij Hertog Jan werken)

De nieuwe locatie in Sint-Andries

Floris Panckoucke studeerde aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en leerde de stiel in het Hof Van Cleve. Daar stond hij 2,5 jaar in de keuken aan de zijde van driesterrenchef Peter Goossens en huidig ‘Jonge Chef van het Jaar’ Michaël Vrijmoed. “Ik heb van deze topchefs heel wat opgestoken. Zeker op het vlak van organisatie en perfectie. De druk was er enorm. Het is zoals bij een voetbalploeg: één fout maken en je vliegt uit het team”, zegt Floris.

Dat de Oostendenaar na 2,5jaar het Hof van Cleve verliet voor de Savarin in Oostende gebeurde eerder toevallig. “Ik kende de zaak, want ik was er vroeger al jobstudent geweest en mijn oom was er lange tijd chef. Toen men mij op een bepaald weekend vroeg om wat bij te springen, stelde ik een volledig paasmenu samen. Blijkbaar was men heel tevreden, want ik mocht er meteen aan de slag. Een kans die ik met twee kansen wilde grijpen”, zegt Floris. Vandaag is de chef aan zijn laatste dagen bezig in de Savarin. Na oudejaarsavond nemen Floris en Virginie afscheid, klaar voor een nieuw avontuur. In de lente van 2015 openen ze hun eigen restaurant ‘Floris’ in Sint-Andries.

Topchef Savarin start eigen zaak (maar gaat eerst beetje bij Hertog Jan werken)

Een eerste blik op ‘Floris’

Maar in afwachting gaat Panckoucke vanaf januari tijdelijk aan de slag in driesterrenzaak Hertog Jan. “Ik heb er altijd van gedroomd om een eigen zaak te hebben voor mijn dertigste verjaardag. In april word ik 29, dus we zitten op schema om deze droom straks te verwezenlijken”, lacht Floris. Het koppel kocht een pand langs de Gistelsesteenweg 520 in Sint-Andries. Het gebouw wordt de komende maanden volledig gestript en omgebouwd tot restaurant. “Een goede ligging, parking in de buurt, en er zelf kunnen wonen waren kernvoorwaarden voor ons restaurant”, vertelt Floris. ,

Topchef Savarin start eigen zaak (maar gaat eerst beetje bij Hertog Jan werken)

Zicht op de toekomstige bar in ‘Floris’

“Het restaurant krijgt 24 plaatsen, en een ‘private dining room’ voor acht à tien personen. Architect Lieven Musschoot, die onder andere al Oud Sluis en Pure C realiseerde, staat in voor het interieur. We willen straks toegankelijke gastronomie brengen, betaalbaar, en met dezelfde keuken en producten als in de Savarin. We zullen met een vaste kaart werken en een viergangenmenu. Daarnaast willen we ook topwijnen per glas aanbieden. Yanick Dehandschutter, uitgeroepen tot Beste Sommelier van België, zal onze wijnkaart samenstellen”, aldus nog Floris Panckoucke.

Wie de werken aan restaurant ‘Floris’ wil volgen kan terecht op gelijknamige facebookpagina.

(DJ / foto DJ)