Toon Hollevoet uit Veurne beleefde brexit vanop de eerste rij

Toon Hollevoet uit Veurne studeerde in Londen en liep stage bij de Europese commissie. © GUS
Redactie KW

Op vrijdag 24 juni wisten we het resultaat van het referendum van het jaar: een kleine meerderheid van de Britten wou niet langer deel uitmaken van Europa.

Toon Hollevoet (20) uit Veurne maakte de brexit mee vanop de eerste rij. Op 20 juni startte zijn stage bij de Europese Commissie en hij loopt ook school bij de City University of London. “De oudere generatie heeft beslist over de toekomst waar ze zelf weinig of geen actief deel van zal uitmaken”, vat Toon het samen.

“Mijn stage is op de afdeling DG Fisma. Die houdt zich bezig met de financiële markten. De Brit Jonathan Hill had de leiding erover”, heeft Toon het over zijn bijzondere ervaring. “Ik heb mijn tweede academiejaar met succes afgerond aan de City University of London waar ik de opleiding internationale politiek volg. Mijn stage begon rustig met wat research en veel observeren, maar dat duurde niet lang“, klinkt het bij Toon.

Stemgedrag is niet eerlijk

“Op 23 juni vond het referendum plaats en de dag erop kenden we het verrassende resultaat. Ik ging donderdagavond naar bed met het gevoel dat ik wakker zou worden met een resultaat dat Engeland voor Europa zou stemmen. Om 5 uur stond ik op vrijdagochtend en een uur later was ik al op kantoor in Brussel. Er was paniek, mijn gsm stond niet meer stil en er waren zelfs mensen die aan het huilen waren. Het was surrealistisch. Ik kreeg te veel informatie op één dag en pas toen ik ‘s avonds op bed lag, begon ik te beseffen wat er gebeurd was. Ik ben sinds de uitslag van het referendum nog niet in Londen geweest, maar van mijn vrienden kreeg ik alleen maar ontgoochelende berichten. Het is ook niet eerlijk dat vooral de oudere mensen tegen Europa gestemd hebben. Zij beslisten daardoor over de toekomst die ze zelf niet meer zullen beleven.”

Gevolgen voor Premier League

“In september start ik mijn derde en laatste bachelorjaar, maar ik twijfel om daarna nog voor mijn master te gaan in Londen. De onzekerheid knaagt”, beseft Toon. “Het zal zeker nog een paar jaar duren voor de onafhankelijkheid van Engeland een feit is. Het valt dan ook af te wachten wat bijvoorbeeld Schotland zal doen. Dat het gevolgen zal hebben, staat als een paal boven water. De financiële industrie zal er wegtrekken. De Engelsen hebben zich te veel laten leiden door hun gevoel. Het kamp tegen Europa heeft met succes gehamerd op de vluchtelingenstroom en de negatieve gevolgen voor Engeland. De onafhankelijkheid zal die stroom niet tegenhouden. Een ander gevolg zal de dalende kwaliteit zijn van de Premier League omdat Europese spelers aankopen niet meer zo gemakkelijk zal gaan. De economische gevolgen zijn nu moeilijk in te schatten.”

Toekomst

“Commissaris Jonathan Hill van onze afdeling binnen de Europese Commissie heeft ondertussen al ontslag genomen en wordt vervangen. Mijn stage duurde tot 20 juli en het was een hectische periode. Veel tijd om me te begeleiden was er niet. Het was voortdurend zoeken, maar dat maakt het wel boeiend. Na de vakantie keer ik zeker nog voor één schooljaar terug naar Londen. Na mijn secundair – wiskunde-wetenschappen voor de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap – trok ik een jaar naar St. Clare’s in Oxford om mijn Engels bij te schaven en me voor te bereiden op het Engelse universiteitssysteem. Het is mijn ambitie om later een loopbaan uit te bouwen in het buitenland. Ik ben in ieder geval tevreden met de ervaring die ik kan meemaken.”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier