Tom Verbeke wil kleinhandel stuwen in Izegem

Schepen Tom Verbeke in de Stationsstraat, waar de Batjes straks ook zullen neerstrijken. © (Foto Frank)
Redactie KW

De Batjes zijn de jaarlijkse hoogmis voor de Izegemse winkeliers en zelfstandigen. Maar dat het stadscentrum een commercieel duwtje in de rug nodig heeft, weet iedereen. Schepen van Lokale Economie Tom Verbeke (N-VA) belooft beterschap.

Ook voor schepen Tom Verbeke (46) zijn de Batjes een topweekend. “Ik kan enorm genieten van de randanimatie”, zegt hij. “Ik probeer zoveel mogelijk verenigingen te bezoeken en ook naar Haptoe kijk ik uit. Een echte shopper ben ik niet, voor mij zijn de Batjes vooral een feest met (oude) bekenden. Het is en blijft een fenomeen. In drie dagen tijd zal onze stad weer 100.000 man over de vloer krijgen. Topdagen voor de lokale economie.”

Maar dat die lokale economie tegelijk onder druk staat, beseft de schepen ook. “De Marktstraat leggen we nog dit jaar opnieuw aan, inclusief parkeerhaven. Dat staat vast. Maar tegelijk zit je met het gegeven dat de winkelruimtes in de Marktstraat veel te groot zijn voor een stad als Izegem. Daarom willen we in zee gaan met Prevada, een bedrijf dat leegstaande panden op een creatieve manier invult. Daarbij huldigen ze het principe van co-worken, met initiatieven die elkaar zelfs kunnen aanvullen. Een fotograaf die er een fotostudio inricht, in dezelfde ruimte met bijvoorbeeld een print- en copycenter. Of een kledingzaak weer een kleine koffiebar is in ondergebracht. Shoppen met meerwaarde, is dat. Dit willen we nog voor de heraanleg van de straat realiseren. Daarnaast wil ik ook voor sfeermuziek in de Marktstraat zorgen, al moet dat nog bekeken worden met Sabam.”

Samenwerking

Tom Verbeke plant ook commerciële inspiratierondes, ondersteund door het Vlaams Agentschap Ondernemen.

“Een gespecialiseerd bedrijf zal de leegstaande panden op een creatieve manier invullen”

“We zullen ondernemers individueel begeleiden, al moeten er per straat wel enkele ondernemers intekenen. We voorzien een uitgebreide opleiding die alle facetten van handel drijven zal belichten.”

Een ander belangrijk punt om de kleinhandel nieuw leven in te blazen, is de samenwerking tussen de handelaars verder promoten. “De straatcomités zijn op sterven na dood, maar gelukkig hebben we nu organisaties als Izegem Bloeit en een Hart voor Izegem. Die ondersteunen we volop.”

Zomerzoektocht

Ook de Zomerzoektocht van het Davidsfonds wil Tom Verbeke gebruiken om meer volk naar het Izegemse centrum te lokken. “Naar schatting 25.000 tot 30.000 mensen zullen dankzij het Davidsfonds Izegem ontdekken. In eerste instantie zullen ze Eperon d’Or bezoeken, maar we willen hen ook de Izegemse handelaars leren kennen. Dat kan via de actie die in Eperon d’Or loopt. Elke bezoeker van het museum die shopt bij deelnemende handelaars en zo drie stempels verzamelt, maakt kans op leuke prijzen.”

Met deze actiepunten wil Tom Verbeke de kleinhandel opnieuw aanzwengelen. “Maar als stad kunnen wij enkel faciliteren en steunen. We doen echter al het mogelijke.”

En mocht de schepen carte blanche krijgen, dan zou hij graag een kleine supermarkt in het centrum zien. “Zoals de Miblo in de Marktstraat. Dat missen we écht wel. Daarnaast ben ik ook wel gewonnen voor speciaalzaken. Daar kom je altijd aan je trekken.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier