Toch minder landbouwgrond naar natuurherstel langs de Leie

Redactie KW

De geplande oppervlakte landbouwgrond, die moest dienen voor het natuurherstel langs de Leie, wordt verminderd met bijna de helft. Onderzoek moet nog duidelijk maken waar dit het meest aangewezen is.

Burgemeester Koenraad Degroote – de man in het kostuum – tijdens een bezoek aan een bedrijf langs de Leie. (Foto a-EVW)

Over een aantal jaren wordt de Leie bevaarbaar voor de grote binnenvaart. Naast structurele aanpassingen gaat er veel aandacht naar natuurherstel. Veel landbouwers langs het traject dreigen daardoor hun gronden te verliezen. Daarvan situeert het grootste deel zich in Dentergem.

Van 500 naar 300 hectare

Burgemeester van Dentergem en volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote (N-VA) kaartte, samen met enkele collega’s, deze problematiek aan bij de regering. “De 500 hectare landbouwgrond die voor dit project ingebracht moesten worden, zijn herleid in het Vlaams regeerakkoord tot 300 hectare”, aldus Koenraad Degroote. “Deze kwestie komt vrijdag op de ministerraad met wellicht een gunstige beslissing.”

Uit het landbouweffectenrapport blijkt dat 125 landbouwbedrijven betrokken zijn. “De impact op de beroepslandbouw is veel groter dan oorspronkelijk ingeschat”, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. “De haalbaarheid van de grondonttrekking moet daarom bijgestuurd worden. Joke Schauvliege streeft ernaar om over te gaan tot de ontwikkeling van 300 hectare natte ecotopen.”

“Er zullen bedrijven sneuvelen”

Tom Destoop van de Boerenbond reageert gematigd tevreden. “Als vragende partij kunnen wij ons vinden in een meer realistische oplossing, maar toch zullen er bedrijven sneuvelen. Nu is het hopen dat de geografische inplanting gebeurt waar dat het minst pijn doet.” Welke landbouwgrond gespaard blijft, hangt af van een aantal factoren. “Dit wordt bekeken, onder meer op basis van het landbouweffectenrapport”, zegt Godfried Bekaert van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Maar dat is nog niet voor de nabije toekomst.”

Ondertussen blijven de getroffen landbouwers in het ongewisse. “Jonge landbouwers willen investeren maar hebben geen idee of het wel zin heeft”, zegt Tom Destoop.

(evwd)