Tip voor eindejaar : échte West-Vlaamse geschenkmanden

© Foto JB
Peter Soete

In het Huis van de Voeding in Roeselare stelde de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen smakelijke eindejaarsgeschenken voor : geschenkmanden met West-Vlaamse roots.

Met de feestdagen in het verschiet, wil de POM een geschenk op de markt brengen dat 100% West-Vlaams is en kwaliteitsvolle lokale voedingsproducten promoot.

In de 100% West-Vlaams-winkels koop je verse hoeve- en streekproducten op de hoeve of in een 50-tal buurtwinkels. Preus lik fjirtig pakt uit met originele boxen met streekproducten met bijvoorbeeld een unieke Mo vint toh-koffietas in. Op Gift.be kan iedereen een online bestelling plaatsen van West-Vlaamse geschenkmanden en Westreex maakt en levert in de eindejaarsperiode dagverse hoeve- en streekproducten uit West-Vlaanderen. Het beste van bij ons tenslotte heeft al 30 jaar ervaring in het maken van geschenkpakketten met streekproducten. en kan natuurlijk niet ontbreken.

Korte keten

Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie, is een grote fan van 100% West-Vlaams. “Dit idee is razend actueel want de Waalse regering heeft net een campagne op het getouw gezet om Waalse producten te kopen. In West-Vlaanderen roepen wij ook op om lokaal te kopen. Is dat een protectionistische oproep ? Helemaal niet. Eerder een oproep die kadert in het teken van ‘de korte keten’ waarbij we kwaliteitsvolle en traceerbare producten aanprijzen die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben. En meteen geven we op die manier een beetje extra zuurstof aan onze lokale middenstand.”

Dominique Steyaert van kaasboerderij ‘t Groendal uit Beitem is een van de deelnemende producenten. “Wij zijn natuurlijk enorm geïnteresseerd om deel te nemen aan dergelijke actie. Wij hebben voor de vierde keer op rij een medaille gewonnen op de World Cheese Awards en onze kazen mogen niet ontbreken in een 100% West-Vlaams-mand.”

Bierpralines met Rodenbach

“Zo denk ik er precies over”, lacht Dirk Naert uit Moen van chocolaterie Carré. “Wij vinden het heel belangrijk dat er West-Vlaamse producten gepromoot en verkocht worden. Wij maken op volledig ambachtelijke manier likeurparlines en bierpralines met West-Vlaams bier zoals Rodenbach, Bockor of Brugse Zot. Belgische en West-Vlaamse producten staan bekend voor hun kwaliteit en dat moet nog meer rondgebazuind worden.”

“Zo is dat”, besluit stafmedewerker Stephanie Van Lancker van 100% West-Vlaams. “Ik ben zelf een Oost-Vlaamse maar ik zet me met hart en ziel in voor de West-Vlaamse topproducten. West-Vlamingen mogen zeker meer op de voorgrond komen met hun kwaliteitsvol aanbod. In de ons omringende landen moeten ze niet geleerd worden om trots te zijn op hun streekproducten. Wel, hier in West-Vlaanderen mogen wij ook best een hoge borst opzetten. De geschenkmanden zijn dan ook het perfecte eindejaarsgeschenk om iedereen daarvan te overtuigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier