Tijdelijke sluis in Harelbeke in werking

De tijdelijke sluis (links) moet dienst doen tot de zomer van 2017. © Waterwegen en Zeekanaal
Redactie KW

Schepen kunnen sinds donderdag ter hoogte van Harelbeke door een tijdelijke sluis varen. Die maakt de bouw van een volledig nieuwe sluis op de Leie mogelijk. Dat meldt beheerder Waterwegen en Zeekanaal vrijdag.

In Harelbeke zijn grootschalige werkzaamheden bezig voor de bouw van een volledig nieuwe sluis. De sluis wordt 230 meter lang en 12,5 meter breed. Ze is geschikt voor duwkonvooien met een lengte tot 185 meter en krijgt middendeuren zodat kleinere schepen sneller kunnen worden geschut.

Het gaat om een van de meest ingrijpende infrastructuurwerken in Vlaanderen, goed voor een prijskaartje van 130 miljoen euro op een totaalbudget van 350 miljoen euro voor de volledige Leiewerken in het kader van het project Seine-Schelde, dat binnenvaart mogelijk maakt voor schepen van 4.500 ton tussen het bekken van de Seine in Frankrijk en het Scheldebekken in Vlaanderen.

Om de nieuwe sluis te realiseren, is eerst werk gemaakt van een tijdelijke stuw zodat er tijdens de werken altijd scheepvaart mogelijk is op de Leie. De bouw van de tijdelijke sluis ging in de zomer van 2015 van start. De aannemer had iets minder dan een jaar nodig om ze af te werken. Sinds donderdag kunnen schepen via de tijdelijke sluis passeren.

Vanaf half augustus start de afbraak van de oude sluis. Tegen volgende zomer moet de nieuwe sluis af zijn, en kan de tijdelijke sluis afgebroken worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier