Tielt heeft voor het eerst sinds de jaren ’60 weer een eigen brouwerij

Brouwer Stijn David met zijn biertje De Poes, dat voortaan op Tieltse bodem zal worden gebrouwen. © RDC
Randy De Clercq

Stijn David, de brouwer van het Tieltse streekbier De Poes, gaat zijn brouwsel voortaan op Tieltse bodem op vat en fles steken.

Tieltenaar Stijn David is bezeten door het Tieltse bierverleden. Vroeger had Tielt bijna tien brouwerijen, maar in de jaren ’60 trok ook brouwerij Loosveldt de stekker eruit en was het voorbij met de Tieltse biercultuur. Stijn David wou daar verandering in brengen en bracht De Poes uit, een blond biertje dat ondertussen al in heel wat cafés in Tielt en omstreken te verkrijgen is. “Het bier brouwde ik tot nog toe bij Brouwerij Deca in Woesten, maar het was mijn bedoeling om ooit weer op Tieltse bodem te gaan brouwen. Nu is het eindelijk zover”, zegt de trotse brouwer.

“Het wordt hier geen café”

Tegen eind dit jaar moet een deel van het vroegere gebouw van Servilab, op de hoek van de drukke Wakkensesteenweg en de Ten Hovestraat (industriezone Tielt Zuid), omgebouwd zijn tot een micro-brouwerij. “We zullen de mensen ook uitnodigen om ons aan het werk te zien. Zowel in groep als individueel zullen we mensen verwelkomen. We voorzien ook een degustatieruimte. Voor alle duidelijkheid: we willen er geen café van maken. Er is wel nog heel wat verbouwingswerk, dus vermoedelijk zal het eerste bier hier pas in het najaar in onze ketels rijpen. Onze kleine flesjes zullen nog altijd in Woesten gebrouwen worden, de flessen van 75 centiliter en onze vaten zullen we in Tielt Zuid brouwen.”

Het gaat trouwens goed met De Poes. Bij het ontstaan in 2014 werd 60.000 liter gebrouwen, vorig jaar zelfs al 180.000 liter. “Het bier wordt zelfs al verkocht in Frankrijk, Italië en… we hebben zelfs al een afnemer in Zuid-Afrika.”

(RDC)