Tielt breidt gratis wifi uit en zet samen met de handelaars de troeven van Tielt in de verf

Enkele handelaars van de Kortrijkstraat stelden deze week het uitgebreide wifinetwerk voor aan de pers. We zien rechts schepen Grietje Goossens. © WME
Redactie KW

Positief nieuws uit de Tieltse Kortrijkstraat. Het gratis wifinetwerk in het kernwinkelgebied wordt uitgebreid tot aan de Vierhoek. Schepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt) kondigde dat woensdagmiddag aan en tal van winkeliers maakten van de gelegenheid gebruik om de Tieltse winkelstraat positief onder de aandacht te brengen. “We zijn en blijven een kleine maar fijne winkelstad.”

Woensdagmiddag. Ter hoogte van ‘t Kousemandje. Veel bekende gezichten, die passanten doorgaans met andere winkels associëren. Ruim een dozijn winkeleigenaars uit Kortrijk- en Bruggestraat zakten naar het persmoment af om ‘hun’ straat in een positief daglicht te plaatsen. Heel veel moeite kostte dat niet, want Tielt heeft troeven, klinkt het. “Het Tieltse gratis wifinetwerk wordt uitgebreid en zal vanaf eind deze week van de Bruggestraat (De Keet), over de hele Markt, tot aan de Vierhoek reiken. In juli wordt ook de bushalte ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk nog opgenomen”, vertelt schepen Grietje Goossens. “Een eenmalige registratie bij Telenet – ook in een andere stad – volstaat om overal toegang te krijgen. Wie thuis over een Telenet-adres beschikt kan zelfs zonder meer gebruik maken van het netwerk.”

Enthousiast

Na die eerste aankondiging waren het de winkeliers zelf die het woord namen. Enthousiast. “De sfeer in het kernwinkelgebied zit heel goed”, legt Steven Dermaut (Papyrus) uit. “De Bruggestraat leeft op dankzij een instroom aan boetieks en veel winkels in Tielt zijn lokaal sterk verankerd. Winkelen is hier een face-to-face gebeuren zoals dat nog in weinig steden het geval is. Dezelfde ketens duiken vaak op, terwijl we hier echt kunnen spreken van een zekere ‘couleur locale’ met een gezonde mix van tevreden ketens en zelfstandige winkels. Dat blijft een uniek gegeven.”

We hebben een activiteitenkalender waar andere steden jaloers op zijn

Traditionele kritiek als zouden er te veel legen panden zijn, zien de lokale handelaars eerder als een kans op vernieuwing. “Lege panden zijn net een stimulans voor starters en jonge ondernemers. Je kan een vacante ruimte ook als een potentiële nieuwe zaak bekijken. Er komen trouwens meer zaken bij dan er verdwijnen, we hebben de optelsom gemaakt. Bovendien: het is logisch dat er verschuiving en evolutie is in leegstand doorheen de tijd.”

Cityrun

Sabine Perneel (Twinstore) treedt haar collega daarin bij. “Er is absoluut dynamiek. We hebben eigenheid en een activiteitenkalender waar veel steden jaloers op zijn. Neem er het programma van Tielt Zomert maar bij: Tieltse Feesten, de Modelopers in voor- en najaar, eindejaarsacties en verschillende koopzondagen. Op 17 september komt er een nieuwe Cityrun, die wandelaars en lopers op plaatsen brengt die anders niet toegankelijk zijn. De Boerenmarkt brengt elke week veel volk op de been. Het eerste weekend van september vindt er een foodtruckfestival plaats. In huidige tijden constant nieuwe en vernieuwende initiatieven op poten zetten is geen evidentie, maar het stadsbestuur ondersteunt en denkt mee, waardoor we een kleine maar zeer fijne stad blijven.”

Motivatie

De handelaars zijn het er samen over eens: “Gratis wifi illustreert ons verhaal. In tijden van online bestellingen en digitale evolutie is zoiets belangrijk. Het brengt mensen naar de winkelstraat. We evolueren mee met onze tijd. Waar vind je een gespecialiseerde elektrische fietsenzaak in het centrum? De schepen en het stadsbestuur doen net als wijzelf inspanningen om aantrekkelijk te zijn en te blijven. En inderdaad, het haalt het nieuws als een instituut als Romano stopt, maar vergeet niet dat die mensen hier ruim 40 jaar actief zijn geweest. Voor mij is die wetenschap net een motivatie om daar ook naar te streven”, besluit Steven Dermaut.

(RDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier