Ter Groene Poorte Brugge: waar onze chocolatiers gekneed worden

Meesterlijke chocolatiers geven in Ter Groene Poorte kennis en vaardigheden door aan jongeren. (Foto FP) © Benny Proot
Redactie KW

Nooit eerder waren er zoveel Belgische chocolatiers als nu. En daarin spant West-Vlaanderen de kroon. Liefst 108 van de 540 – of 1 op 3 – chocolademakers komt uit onze provincie. De hoofdreden: Ter Groene Poorte, de gastronomische school in Brugge. “Wie bij ons afstudeert, heeft 100 procent zeker werk”, zegt algemeen directeur Raph Van Loocke.

Ter Groene Poorte biedt sinds een tiental jaar een specialisatiejaar ‘meesterpatissier/chocolatier’ aan. “Wie bij ons zijn middelbaar doorloopt zal op zijn achttiende het vakmanschap onder de knie hebben”, zegt algemeen directeur Raph Van Loocke. “Wie meer wil, kan zich verder ontwikkelen tot ‘meester’. Vroeger liepen die twee opleidingen dooreen, maar dat hebben we uit elkaar gehaald. En met succes. Niet alleen eigen studenten volgen deze specialisatie, ook leerlingen van andere scholen komen dit zevende jaar bij ons volgen. We zijn het absolute kenniscentrum geworden en moeten op deze weg verder gaan. Als we niet het land van de chocolade zouden zijn, dan zijn we zeker wel het land van de chocolatiers.”

Het aantal leerlingen die dit extra opleidingsjaar volgen, is de laatste tien jaar verdubbeld: van 36 in 2007 tot 71 nu. Hoe verklaart u de forse groei?

“De algemene interesse in chocolade is gestegen, de leerlingen geloven in de bloei van de sector, voor een chef de partie is chocoladekennis een absolute troef en met een Dominique Persoone hebben we een uitstekende ambassadeur. Dat één derde van de 221 chocolatiers in opleiding voor Ter Groene Poorte kiest, heeft alles te maken met onze traditie en ervaring. De liefde en passie voor chocolade zitten gewoon in ons DNA. Onze grootste sterkte zijn onze docenten, die hun kennis overbrengen. Denk aan een Pol De Schepper, de allereerste World Chocolade Master of zeg maar wereldkampioen chocoladesierkunst. In de zoektocht naar nieuwe medewerkers selecteren we de beste. En voor ons zijn dat de mensen die vakkennis hebben én overweg kunnen met jongeren. Die combinatie is geen evidentie.”

Waar belanden afgestudeerden van Ter Groene Poorte?

Het aantal chocolatiers in opleiding aan Ter Groene Poorte is de laatste tien jaar verdubbeld. (Foto FP)
Het aantal chocolatiers in opleiding aan Ter Groene Poorte is de laatste tien jaar verdubbeld. (Foto FP)© Benny Proot

“Wie een opleiding volgt aan Ter Groene Poorte, heeft 100 procent zekerheid op werk. Lukt het niet, ligt het aan de persoon zelf. Tot onze vreugde kunnen we vaststellen dat de overgrote meerderheid in de sector blijft. Allemaal zelfstandigen? Het is niet per definitie zo dat onze afgestudeerden als zelfstandige aan de slag gaan. We merken dat we wel het type jongeren aantrekken bij wie het ondernemerschap er diep inzit. Opvallend: steeds meer leerlingen volgen na hun opleiding bij ons een opleiding aan de hogeschool. Dat bewijst dat onze opleiding ook een basis is voor hogere studies.”

Als alles goed gaat, komen er eind juni nog eens 74 chocolatiers op de markt. Is er voor hen allemaal plaats?

“De toekomst zit in de diversiteit. Alles zal ervan afhangen hoe de afgestudeerden hun kennis vertalen, hoe innoverend ze zijn. Ik verwacht dat de afgestudeerden steeds meer hun grenzen zullen verleggen, ook letterlijk. Via stages laten we hen al proeven van een buitenlands avontuur.”

De West-Vlaamse chocolatiers blijken in het artisanale, kleinschalige te blijven steken. Moet de opleiding niet meer ondernemerschap aanleren?

“Iedereen moet tegenwoordig een veelzijdige manager zijn. Dat is een feit. Wie afstudeert, zal geconfronteerd worden met personeelsbeleid, een witte kassa… Die skills kunnen de studenten in Ter Groene Poorte bijwerken in het project waarbij ze een eigen mini-onderneming moeten leiden. Dat is natuurlijk geen volwaardige opleiding. Dan adviseren we ze om ook het specialisatiejaar voor butler te volgen. Een specialisatie óp een specialisatie, maar daarin leren ze wel vier talen, organiseren, calculeren…”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier