Tekort op Vlaamse begroting mogelijk 173 miljoen euro groter dan verwacht

© BELGA
Redactie KW

Het tekort op de begroting van de Vlaamse regering zou kunnen oplopen tot 637,5 miljoen euro. Volgens minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is er echter “geen reden tot ongerustheid.”

Dat is 172,9 miljoen euro slechter dan het tekort van 464,6 miljoen waarop de Vlaamse regering bij de begrotingsaanpassing had afgeklopt.Volgens een voorlopige raming van het ambtelijk monitoringcomité zou het Vlaamse begrotingstekort voor het lopende jaar dus wat groter zijn dan verwacht.

“Eenmalig”

Volgens minister Tommelein liggen vooral enkele “eenmalige negatieve effecten” aan de basis van de negatievere verwachting. Het gaat dan om de sneller dan verwachte uitvoering van het scholenbouwprogramma Scholen van Morgen (-86,2 miljoen euro) en de eenmalige versnelling in het uitgavenritme door de transfer van de dienstencheques naar het Vlaamse niveau (-50 miljoen euro).

Minister Tommelein benadrukt dat het gaat om “een eerste voorlopige en voorzichtige raming”. Hij verwijst naar het monitoringrapport van vorig jaar. “In 2015 schatte het monitoringcomité de situatie veel slechter in dan nu. Het raamde toen rond dezelfde periode dat er een tekort van 931 miljoen euro zou zijn, maar dat bleek voorbarig. We sloten het begrotingsjaar af met een effectief tekort van 299 miljoen euro, ofwel 261 miljoen beter dan begroot”, aldus Tommelein. “Door enkele eenmalige tegenvallers is waakzaamheid geboden, maar gelet op de ervaring vorig jaar moeten we ook geen overhaaste conclusies trekken.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier