Tabaksfabriek uit Wervik die in 2018 sluit, organiseert zelf jobbeurs voor personeel

Redactie KW

JTI-Gryson sluit in 2018 de deuren en organiseerde voor haar interims een jobbeurs. In totaal waren er veertien bedrijven uit de regio aanwezig.

JTI-Gryson produceert roltabak in allerlei verpakkingen en is de derde grootste tabaksfabriek ter wereld. Tegen vorige week donderdag moesten de verpakkingen aangepast zijn aan de nieuwe Europese wetten. De foto’s met de gezondheidswaarschuwingen moeten groter op de potten roltabak. “We hadden een maximumbezetting van 240 personeelsleden, waarvan 102 uitzendkrachten”, zegt woordvoerder Jeroen Dhanens van JTI. “Het is tot vorige week donderdag een heel drukke periode geweest. Er werd de klok rond geproduceerd. Met dit initiatief tonen we dat we de interims niet in de kou laten staan. Nu is de firma twee weken gesloten. Er is tijdelijke werkloosheid.”

Niet zonder reden uiteraard. “We moeten de machines converteren naar de nieuwe verpakkingsproducten“, zegt personeelsverantwoordelijke Evelien Vanden Brande van de vestiging in de Tabaksstad. “Er is daarnaast ook tijd nodig om de nieuwe verpakking geleverd te krijgen. Van onze uitzendkrachten nemen we er twintig à dertig terug in dienst. Er blijft er dus een tachtigtal over. Reken maar op dertig procent uit ons land en de rest uit Noord-Frankrijk en Komen-Waasten. We hebben ook vijf vluchtelingen in dienst. Hooggeschoolden, bijvoorbeeld een computeringenieur. Die mensen spreken Engels en dat is voor ons geen probleem.”

Op vandaag blijft de timing ongewijzigd: halfweg volgend jaar valt normaliter de productie stil en verhuist de meerderheid van de machines naar Roemenië of een reeds bestaande fabriek in Polen. Wat er met de ruime gebouwen in Wervik gaat gebeuren, staat nog niet vast.

(EDB – Foto WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier