“‘t Pleintje moet vooral een volkscafé worden”

Frederik Accou en Caroline Blieck aan hun toog in 't Pleintje: "Voor ons is café houden een sociale aangelegenheid." © Foto JVGK
Redactie KW

Met Café ‘t Pleintje heeft het Halenplein, het centrale buurtplein op wijk De Blauwe Poort, er een nieuwe zaak bij. Uitbaters zijn Frederik Accou en Caroline Blieck. “Het café is er voor Jan en alleman. Iedereen is welkom.”

Caroline Blieck (46) volgde Snit en Naad en doet beroepshalve het onderhoud in een school. Frederik Accou (42) genoot een opleiding schilderen en is beroepshalve schilder en onderhoudsman. Samen hebben ze twee dochters: Yana en Kiara. De horecawereld is hen niet vreemd. “In de weekends dienden we op in verscheidene feestzalen. We hadden al langer graag een eigen zaak gehad”, zegt het koppel.

“We wilden graag dat volkse cafégevoel van vroeger opnieuw creëren”

Samen namen ze het leegstaande café Korba over en herdoopten het tot ‘t Pleintje. “Sinds de aanleg van het Halenplein was er hier een café op de hoek. Toevallig vonden we in de kelder het bewijs dat het allereerste café ‘t Pleintje noemde. Heel toepasselijk, beter kon dus niet.” Caroline en Frederik hebben de zaak opgefrist. “Sober en strak met toch een warm gevoel. We wilden graag dat volkse cafégevoel van vroeger opnieuw creëren: kaartje leggen, stukje biljarten, krant lezen bij een koffietje.”

“Voor ons is café houden een sociale aangelegenheid. Met mensen omgaan, een praatje maken en vooral luisteren. Ik ben ook altijd in voor een goede kwinkslag”, vertelt ‘Fred’. “Het café is er voor Jan en alleman. Het is een volkse buurt met lieve mensen. Het moet dus een volkscafé blijven”, pikt Caroline in.

Zelfgemaakte advocaat

Het café biedt gewone pilsjes en de betere standaardbieren aan. Ook Stella van ‘t vat, aperitieven en digestiefs. “Mochten de klanten een speciaal bier wensen kunnen we dat wel bestellen“, aldus Frederik. Verder staan ook kleine snacks en pizzabaguettes op de kaart.

Wat opvalt is de koffie: met verse melk in een flesje en zelfgemaakte advocaat. “Dat is mijn specialiteit. De klanten zijn er blijkbaar gek op”, lacht Caroline. Het café heeft een buitenterras, een rookruimte binnen en ook een biljarttafel. “Ook andere verenigingen zijn welkom.” ‘t Pleintje is open van donderdag tot en met maandag, telkens vanaf 9.30 uur.

(PVH)