Straks Google Street View langs kustlijn dankzij jobstudenten

Jobstudent Jeroen Eloy biedt heel wat bekijks met die Google Trekker op de rug. © Benny Proot
Ilse Naudts

Twee jobstudenten lopen deze zomer van Knokke-Heist naar De Panne om de Kustwandelroute in beeld te brengen. Op hun rug: de Google Trekker. Die ziet eruit als een onhandige rugzak waarop een grote groene voetbal is gemonteerd, met niet minder dan 15 camera’s. Die moeten het mogelijk maken om binnenkort een virtuele wandeling te maken langs de kust. Door de duinen, over het strand… overal waar de auto van Google Street View niet kan komen.

Verwonderde blikken van joggers, zonnekloppers of spelende kinderen in het water. Jeroen Eloy kijkt er al lang niet meer van op. “Met dit toestel op je rug heb je gegarandeerd bekijks“, lacht hij. Dat toestel is de Google Trekker, een mobiel camerasysteem dat de volledige Kustwandelroute in beeld moet brengen voor Google Street View.

We ontmoeten Jeroen en Westtoer-medewerker Glenn Putman op het einde van de dijk in Zeebrugge. Vlak aan de Icarus-surfclub gaat de Kustwandelroute over in de duinen door het natuurgebied De Fonteintjes. “Tot hier kon de auto van Google rijden”, legt Glenn Putman uit. “Maar Westtoer wou het volledige wandelnetwerk langs de kust in beeld brengen en ging daarom in op de oproep van het internetbedrijf om moeilijk bereikbare routes af te wandelen met de Google Trekker.”

Binnenkort zal je dus ook virtueel langs onze kust kunnen wandelen dankzij de 360°-beelden die Westtoer nu verzamelt

Binnenkort zal je dus ook virtueel langs onze kust kunnen wandelen dankzij de 360°-beelden die Westtoer nu verzamelt. “De eerste contacten met Google werden gelegd in maart, in juni kregen we de toezegging. We krijgen dit toestel twee maanden ter beschikking”, zegt Luc Abbeloos, marketingdirecteur bij Westtoer. “We willen de Kustwandelroute volledig in beeld brengen. Daarna zien we wel hoe ver we komen. We zijn afhankelijk van het weer. Want bij regenweer rukken we niet uit. Alle West-Vlaamse wandelpaden in die periode afwerken is dus niet realistisch.”

Jobstudent Jeroen Eloy trekt met de Google Trekker op de rug langs de kust.
Jobstudent Jeroen Eloy trekt met de Google Trekker op de rug langs de kust.© Benny Proot

Jobstudent Jeroen Eloy trekt vandaag op pad met het toestel op zijn rug. “Dat is niet te onderschatten”, zegt hij. “Het ding weegt zo’n 20 kilo. Het lastigste is de balans te vinden. Een groot deel van het gewicht zit in die bol. Als je een beetje voorover of achterover helt, verlies je al snel je evenwicht. In het begin was het wat zoeken en voelde ik het ding boven mij wiebelen. Maar ondertussen ben ik het gewoon.”

In het najaar online

Ze zullen veel werk hebben bij Google om de mensen op het naakstrand onherkenbaar te maken

Voor Jeroen, student marketing, is het een originele vakantiejob. “Allesbehalve saai, maar niet makkelijk. Bij warm zomerweer een duin beklimmen door het mulle zand is sowieso al lastig. Laat staan met zo’n gewicht op je rug. Het Zwin hebben we al achter de rug, maar er komen nog zware stukken, daar ben ik mij van bewust.”

En spannende stukken ook. “Denk maar aan dat tussen knooppunt 56 en 58, waar het naaktstrand van Bredene ligt”, grapt Luc Abbeloos. De Googlemedewerkers zullen met die foto’s extra veel werk hebben om mensen onherkenbaar te maken

De jobstudenten leggen zowat 15 kilometer af per dag.
De jobstudenten leggen zowat 15 kilometer af per dag.© Benny Proot

Westtoer vaardigt telkens twee mensen af om een dag met de Google Trekker op stap te gaan. “We wandelen niet samen, want dan staat degene die meewandelt naast het toestel natuurlijk op elk beeld“, zegt Glenn Putman. “Dus wandelt de ene persoon, terwijl de andere met de auto naar het volgende bereikbare knooppunt rijdt. En daar wisselen we dan af. Ook om de belasting een beetje binnen de perken te houden.”

Alle verzamelde beeldmateriaal wordt doorgestuurd naar Google om daar verwerkt te worden. Normaal kan je vanaf het najaar de hele kustlijn virtueel afwandelen.

Normaal kan je vanaf het najaar de hele kustlijn virtueel afwandelen.
Normaal kan je vanaf het najaar de hele kustlijn virtueel afwandelen.© Benny Proot

De Google Trekker in cijfers

* Het toestel weegt 20 kilogram en is 1,25 meter groot.

* Twee lithiumbatterijen zorgen ervoor dat het apparaat 8 uur meegaat per oplaadbeurt.

* De Google Trekker heeft bovenaan 15 camera’s die voortdurend beelden vastleggen, een gps koppelt daar dan een nauwkeurige locatie aan.

* Elke camera in de bol bovenaan neemt om de 2,5 seconden een foto om een 360°-beeld te kunnen creëren.

* Het toestel verzamelt ongeveer 180 gigabyteaan beeldmateriaal tijdens een wandeling van 10 kilometer.

* De kustlijn is 67 kilometer lang, maar de Kustwandelroute omvat ook veel tussenverbindingen en lussen. In totaal zal 100 kilometer afgelegd worden.

* De Westtoer-wandelploeg werkt 10 à 15 kilometer af per dag.