Steven en Alexander winnen prestigieuze Zuid-Amerikaanse start-up prijs

Redactie KW

Twee jonge West-Vlamingen zijn als winnaars uit de bus gekomen van start-up Chili, de meest prestigieuze ondernemerswedstrijd van Zuid-Amerika.

Steven van Cauwenberge uit Kortrijk en Alexander Decock uit Hertsberge – beiden 25 – wonnen vorig jaar start-up Chili met een project waarbij ze zonnepanelen financieren bij bedrijven, die op hun beurt de elektriciteit afnemen aan een lagere prijs dan op de reguliere markt. De wedstrijd leverde hen 30.000 euro startkapitaal op en kantoorruimte. Intussen is hun bedrijf een feit, en zijn de eerste zonnepanelen gelegd. “Chili is het beste land ter wereld voor zonnepanelen. Er is veel zon en ze beschikken niet over olie, gas of andere natuurlijke energiebronnen. Wegens de aardbevingsgevoeligheid kunnen geen kerncentrales gebouwd worden”, legt Steven Van Cauwenberge uit.

Gat in de markt

Chili had geen ervaring met het aanleggen van zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen. Tot voor kort was er ook geen wetgeving die dat mogelijk maakte. Intussen is dat wel het geval. Beide West-Vlamingen sprongen in het gat op de markt. Sinds twee weken liggen 204 panelen op het dak van de grootste notenexporteur van Chili. “We hopen het volgende jaar 20 projecten te realiseren”, aldus Van Cauwenberge.

Een economische- en havenmissie doet de komende dagen Chili aan, na de voorbije dagen de Braziliaanse markt te hebben verkend. De missie – met steun van ondernemersorganisatie Voka – staat onder leiding van minister van Mobiliteit Ben Weyts, bevoegd voor het havenbeleid.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier