Sterren zitten in de familie en blijken vooral een mannenzaak

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Nogal wat chefs kregen de passie voor het koken van hun ouders mee. En dat blijken vooral mannen te zijn.

Tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman in Brugge is de zoon van Bob Claeys, die een ster had met La Sourcière in De Panne.

Alex Hanbuckers nam De Herborist in Brugge over van zijn vader Arnold Hanbuckers en slaagde er in om de Michelin-ster te behouden. Arnold was zelf trouwens de zoon en kleinzoon van een kok.

Jean-Jan Galens zette Weinebrugge van zijn vader Jacques Galens in Brugge voort en kon de twee sterren nog zeven jaar behouden.

Kristof Marrannes nam Ter Leepe van zijn ouders over en tilde het naar een hoger niveau.

Vrouwen in de minderheid

Van de bijna 70 chefs zijn er amper vier vrouwelijke sterrenchefs, maar ze kunnen wel tellen.

Rita De Spae startte in 1967 met restaurant Aquilon in Knokke-Heist. Op haar 34ste kreeg ze haar eerste ster, in de gids van 1977 blonken al twee sterren achter haar naam. Van 1989 tot 1993 had ze weer een ‘macaron’. In 2010 kreeg haar restaurant een Bib Gourmand (uitstekende prijskwaliteitverhouding voor een menu onder de 37 euro). Ze was toen 72 en stond nog altijd in de keuken, weliswaar met haar schoonzoon Johan Delanghe.

Karen Keygnaert is momenteel de enige vrouwelijke sterrenchef in West-Vlaanderen.
Karen Keygnaert is momenteel de enige vrouwelijke sterrenchef in West-Vlaanderen.© FERNAND PROOT

Een andere straffe madam in de keuken was Thérèse Tjolle. Ze was 47 jaar chef van ‘t Oud Konijntje in Waregem. Ze kreeg haar eerste ster in de gids van 1967 en twee jaar later verwierf ze al een tweede ster. Haar dochter Patricia Desmedt zette de traditie in ‘t Oud Konijntje door. Ze werd in 1996 Lady Chef of The Year.

Momenteel is er nog slechts één vrouwelijke sterrenchef : Karen Keygnaert van restaurant A’Qi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier