Stasegemse maakt ambachtelijk ijs zonder koemelk

We herkennen v.l.n.r. Katrien De Baes, schepen Rudolf Scherpereel en Kim Verschueren. © (Foto JVGK)
Redactie KW

De voormalige slagerij Laridon in de Stasegemsestraat begint aan een tweede leven: het pand wordt vanaf midden deze maand ingevuld door Katrien De Baes, die start met een uniek project. “Ik maak lactosevrij ijs”, vertelt ze.

IJs wordt algemeen geassocieerd met koemelk. Maar Katrien De Baes (34) bewijst dat het ook anders kan: ze start een zaak op waarin ze met plantaardige alternatieven voor dierlijke melk, ijs maakt. “Ik ben al een tijd bezig met de ontwikkeling van ijs zonder dat ik koemelk gebruik. IJs dat dus geen lactose bevat”, stelt de Stasegemse die al heel wat ervaring opdeed in de horecawereld en onder meer kok was in de Marquette in Marke en ‘t Verloren Schaap in Wevelgem.

“Zelf ben ik al een tijdje intolerant voor bepaalde stoffen, zoals lactose. Steeds meer mensen hebben dat voor en dat overtuigde me nog meer om met een degelijk alternatief op de proppen te komen. Een product waar ik bovendien geen geraffineerde suikers aan toevoeg en waarbij ik enkel met goede ingrediënten werk.”

Intussen heeft Katrien haar receptuur al een tijdje klaar voor haar ambachtelijk ijs en verschillende soorten sorbets. “Deze week zijn de ijsmachines aangekomen in mijn pand in de Stasegemsestraat en kan ik beginnen te draaien. Ik zal ijs leveren aan horecazaken, ijssalons, enzovoort. Zelf een ijssalon uitbaten zit er momenteel niet in omdat ik me eerst volop wil focussen op de productie, verkoop en marketing. Bovendien is dit een eenpersoonszaak. Maar op middellange termijn zie ik het zeker zitten om in de Stasegemsestraat een ijssalon te openen. Het wordt een project voor volgende zomer. Het pand is alvast geschikt daarvoor.”

“Steeds meer mensen zijn intolerant voor bepaalde stoffen, zoals lactose”

Alice in Wonderland

Het ijs en de sorbets komen op de markt als Unicorn N’Ice Factory. “Unicorn (Engels voor eenhoorn, red.) verwijst enerzijds naar het unieke en anderzijds naar de sprookjeswereld. Zelf ben ik nogal een fan van Alice in Wonderland (lacht, red.). Ik heb klanten in voornamelijk West- en Oost-Vlaanderen.” Naast ijs en sorbets zal Katrien De Baes ook glutenvrije hoorntjes leveren aan haar businesspartners en schenkt ze veel aandacht aan ecologische verpakkingen.

“Invulling na 11 jaar leegstand”

Kortrijk Zaait focust zich voornamelijk op de kerngebieden, maar daar kwam in januari verandering in. “We voegden een nieuw luik toe: panden voor makers en ambachten buiten de kerngebieden“, stelt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “De eigenaars van de voormalige slagerij Laridon in de Stasegemsestraat tekenden in en vijf maanden later is het pand ingevuld. Een heel goede zaak, want de gewezen slagerij met atelier stond elf jaar leeg, ondanks dat er in die periode een aantal gesprekken met kandidaat-overnemers plaatsvond.”

Voor Katrien De Baes is het pand ideaal omdat er koelkasten en diepvriezers aanwezig zijn. “We hebben alles schoongemaakt, maar het pand is in heel goede staat”, vertelt ze. “Een extra reden om hier naartoe te trekken.”

De zaakvoerder sloot met Kortrijk Zaait een contract voor één jaar af. “Daarna volgt een evaluatie”, aldus Kim Verschueren van Kortrijk Zaait. “Wanneer Katrien zou beslissen om het pand voor langere tijd te huren of het te kopen, komt ze in aanmerking voor een renovatiepremie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier