Stasegemse bakker wint internationale wedstrijd: “Mijn hart ligt in mijn brood”

Tom Victor en echtgenote Annelies Preneel met de kinderen Josefine Charlotte en Alexandre Louis en medewerkers Rik Leroy en Dunya Piepers. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Bij de zoektocht van bloemleverancier Dossche Mills naar een nieuwe ‘Smaakmaker’ werd ‘Brood & fijngebak Victor’ uit Stasegem gelauwerd tot winnaar. De wedstrijd ging tussen 151 inzendingen van bakkers uit België, Nederland en Frankrijk.

Tom Victor (42) kreeg de bakmicrobe mee van zijn vader die een bakkerij uitbaatte in Zwevegem. “Ik hielp in de bakkerij en maakte als 12-jarige al ‘deegskes’. Ik trok mee op de bakkersronde en mocht het geld ontvangen dat ik in een ‘sacochske’ moest steken”, vertelt Tom, die op zijn twaalfde naar de bakkersschool in Ter Groene Poorte Brugge trok. De opleiding duurde zes jaar. “Het was handwerk. Ik heb altijd iets met mijn handen willen maken. Mijn hart ligt in mijn brood. Van niets iets maken en elke dag iets creëren en dat dan trots in de winkel leggen. Ik besefte zeer snel dat dit mijn passie zou worden.”

Momenteel werken er behalve de zaakvoerders drie jobstudenten en vaste gast Rik Leroy. “Het is niet zo gemakkelijk meer om hulp te vinden. Jonge mensen hebben nu meer mogelijkheden, maar zijn soms ook een beetje bang van de uren en dan haken ze af. Een bakker staat vroeg op. Je hebt hier en daar wel zeer gemotiveerde jongeren, maar weinig in het algemeen”, aldus Tom. “Je weet trouwens nooit op voorhand hoeveel brood je zal moeten bakken. Het hangt af van veel factoren: de periode, het weer, feesten in het dorp of gemeente.” De bakkerij doet ook banketgebak, chocolade en ijsbereidingen. “Alles zelf gemaakt”, glunderen ze.

Creativiteit centraal

De Stasegemse zaakvoerders Tom Victor en Annelies Preneel zijn opgetogen met hun prijs. “Van 151 naar 15 en daarna naar 3 en uiteindelijk winnaar. Spannend was het wel. Toen ik hoorde dat er Nederlandse bakkers meededen achtte ik onze kansen niet zo groot. Ze zijn zeer goed in brood. Wij in brood en patisserie. Zij doen geen patisserie”, getuigt Tom.

Bakker Tom Victor met het winnende brood.
Bakker Tom Victor met het winnende brood.© LOO

“Alles draait rond kwaliteit. Dat maakt ook het onderscheid met anderen”

Zijn winnende gebak kreeg van zijn vrouw Annelies de naam Gransana. “Het doet denken aan de appel granola en ontbijtgranen Er zitten ook zaadjes, nootjes en gedroogd fruit bij”, verklapt Annelies. “Dat klinkt internationaal en beter dan de Nederlandse namen ‘Dwars door de akker’ en ‘Eenkorenbrood'”, pikt Tom in. “We werken ook met natuurlijke gist op basis van water en bloem, niet met chemische deeg. Alles draait rond kwaliteit. Dat maakt ook het onderscheid met anderen.”

Prijs

Tom en Annelies krijgen 2.000 kg van hun eigen bloemmengeling die wordt opgenomen in het gamma van Dossche Mills. Daarbij hoort ook een lokale mediacampagne ter waarde van 5.000 euro. “Ik vind het positief dat de wedstrijd de creativiteit van de bakkers centraal stond, waar het meestal de creaties van patissiers zijn die de aandacht krijgen”, besluit het koppel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier