Staking van de ACOD aan de Sluis Leie in Menen

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Al om 6 uur vroeg in de morgen stond er dinsdag een stakingspost van de ACOD aan de Sluis Leie in Menen. De vakbond voerde er actie tegen het pensioenbeleid en de aanpak van zware beroepen.

“De ACOD wil de focus leggen op de problemen die het regeringsbeleid veroorzaakt in de openbare sector rond de pensioenen en de zware beroepen. Ze willen dat we onder ander veel langer werken voor hetzelfde of minder pensioen en er heerst ook een grote onzekerheid over hoeveel een gewerkt jaar zal opleveren”, zegt Vlaams Gewestelijk Secretaris Bart Vanlancker.

De ACOD-overheidsdiensten behartigt als vakbond prioritair de collectieve en individuele belangen van de werknemers in de publieke sector. De ACOD is alsook aanwezig als woordvoerder en verdediger in alle overheidsdiensten. “Hier aan de Sluis, die valt onder de Vlaamse waterwerken, wordt de doorgang van de boten op de Leie in goede banen geleid. Het pensioen van deze werknemers hier wordt de speelbal van de economische toestand. Het pensioensysteem wordt ingewikkelder, ondoorzichtiger en kan willekeurig gewijzigd worden. Periodes van ziekte, zwangerschap, arbeidsongevallen of zorgverlof tellen ook al niet mee voor het pensioen, en dit kan allemaal niet volgens ons”, aldus Bart.

De stakingspost heeft het moeilijk om zich warm te houden bij temperaturen van bijna -5° maar ze zetten alvast door. “We zijn het beu om te onderhandelen in deze éénrichtingscommunicatie. Als de regering ons van één iets al kan verzekeren dan is het een lager pensioen”, lacht Bart. Het is vooral onduidelijk welke criteria in aanmerking zullen komen voor het bepalen van een ‘zwaar beroep’, noch zijn er geen oplossingen voor contractuele personeelsleden. “Als ik het in één zin mag samenvatten dan kunnen we stellen dat de spelregels veranderd worden tijdens het spel”, besluit Bart.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier