Staking bij Lidl-filialen aan de kust en in Brugge na mislukt sociaal overleg

De klanten staan voor een gesloten deur in Sint-Pieters. © JVM
Redactie KW

Bij warenhuisketen Lidl zijn op verschillende plaatsen in het land winkels gesloten wegens een staking. Dat is onder meer het geval aan de kust en in Sint-Pieters.

Volgens de vakbonden heeft het personeel onder meer spontaan het werk neergelegd in de hele kustregio, Hasselt, Brugge, Genk, Luik en andere plaatsen. In sommige vestigingen van Lidl in de Brugse regio is er een spontane staking, onder meer in de vestiging in Sint-Pieters. De filialen van Lidl in Sint-Kruis en Oostkamp staken niet en werken gewoon door.

Vakbond LBC sprak aanvankelijk van stakingen in de helft van de zowat 300 winkels, de directie houdt het op 79 gesloten winkels.

In extra werkuren voorzien

Er heerst al een tijd ongenoegen over de gestegen werkdruk bij de warenhuisketen. De vakbonden zeggen dat de directie niet met vertrouwenwekkende voorstellen op de proppen kwam. “Het was een herkauwing van maatregelen van vorig jaar, die niet hebben geholpen”, zegt Johan Lippens van LBC.

Dat spreekt de directie tegen. “Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de ‘vliegende ploeg’ uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.

De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden

Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. “We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren“, zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB.

Sociaal bemiddelaar

LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen. Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken.

(Belga/JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier