Staking bij Betafence omdat personeel zwaar moet inleveren

Redactie KW

Bij afsluitingsproducent Betafence in Zwevegem is sinds dinsdag een staking aan de gang. Dat bevestigen de vakbonden woensdag.

Het smeult al langer bij Betafence, waar een 250-tal mensen werkt (170 arbeiders en 75 bedienden). Eind vorig jaar moesten nog 24 werknemers het bedrijf verlaten in het kader van een inleveringsplan van de directie. Die wil nu verder gaan. Zo zouden de arbeiders een euro per uur minder verdienen en zouden bedienden 150 euro moeten inleveren, samen met enkele extralegale voordelen. De grote meerderheid van het personeel verwerpt die plannen.

Verzoeningsvergadering

Begin deze week was er een verzoeningsvergadering tussen de directie en de sociale partners. “Het personeel drong erop aan om niet toe te geven aan besparingen op het personeel, dus die vergadering leverde niets op“, aldus Piet Decavele van de christelijke vakbond ACV. “De directie besliste daarop eenzijdig te dreigen met een verder afbouwscenario op een personeelsvergadering.”

De vakbonden eisen dat alle inleveringsmaatregelen in de koelkast worden gestopt. “Dan pas kunnen we samen zoeken hoe we efficiënter te werk kunnen gaan en besparen op de kosten”, aldus Decavele.

Er zijn voorlopig nog geen nieuwe onderhandelingen gepland.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier