Stadsboerderij Kortrijk verhuist naar Heule

Olivier Marescaux, een van de drijvende krachten achter de Stadsboerderij: "Vanuit onze nieuwe locatie gaan we voluit voor nog meer naambekendheid." (Foto EDB)
Redactie KW

De Stadsboerderij Kortrijk is verhuisd naar Muster, de voormalige fabriekshal van de firma De Meestere langs de Stijn Streuvelslaan in Heule. Zowel de winkel, de koelcel als de bureaus zitten nu in één ruimte. “Binnenkort plaatsen we een keuken om in catering te voorzien”, zegt Olivier Marescaux.

De Stadsboerderij Kortrijk is een initiatief dat gezonde voeding van lokale boeren en producenten aanbiedt voor een eerlijke prijs. Sinds kort huist ze in Muster, in het centrum van Heule. “In deze oude fabriekshal krijgen veertig jonge en creatieve ondernemers onderdak”, zegt Olivier Marescaux, medewerker bij de Stadsboerderij. “Muster stimuleert lokaal ondernemen én kruisbestuiving tussen die ondernemers en dat is waar wij met de Stadsboerderij volledig achter staan. Het pand op zich is ook de max. Zowel de winkel, de koelcel als de bureaus zitten nu in één ruimte. Dat was in onze vorige locatie op Heule-Watermolen niet het geval. Binnenkort plaatsen we hier ook een keuken om in catering te voorzien in de winkel en aan bedrijven. We zullen er ook workshops geven over gezonde voeding.”

Niet duurder

In de vernieuwde winkel van de Stadsboerderij Kortrijk kan je terecht voor vooral biologische producten. “Onze grootste troef zijn de verse groenten en fruit“, zegt Olivier. “Witloof dat ‘s morgens uit de grond gehaald wordt, kan in principe ‘s avonds al in je bord liggen. Waar vind je nog zoiets?”

De Stadsboerderij stelt ook pakketten samen voor particulieren en bedrijven. “Ons initiatief ‘fruit op het werk’, waarbij we wekelijks vers fruit leveren op locatie, wint aan populariteit. Het is de bedoeling om dat vanuit onze nieuwe locatie nog verder uit te bouwen.”

“We hebben 120 aandeelhouders, maar om te kunnen groeien, moet dat aantal omhoog”

Daarnaast verkoopt Stadsboerderij ook kruiden, theeën, rijst, wijnen, koekjes, chips… “We focussen vooral op het biologische, maar vullen dat aan met producten van lokale ondernemers die een meerwaarde bieden, zoals honing van een plaatselijke imker en lokale biertjes. Het is trouwens een misvatting dat bio per se duurder is. Sommige producten zijn duurder, andere zelfs goedkoper.”

Het verhaal van eerlijke handel is mooi, maar de Stadsboerderij heeft het wel degelijk moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ze wordt enkel gefinancierd met giften van coöperanten. “We verkopen aandelen voor 125 euro per stuk, die bijna voor de helft fiscaal aftrekbaar zijn”, zegt Olivier. “Maar we zijn nog niet winstgevend. Op dit moment hebben we 120 aandeelhouders. Om nog verder te kunnen groeien, moet dat aantal zeker omhoog. Vanuit onze nieuwe locatie zullen we hard werken om meer naambekendheid te krijgen in de regio.”

Samenwerking

Ondertussen blijft de Stadsboerderij ook streven naar een permanente samenwerking met de stad Kortrijk. Binnenkort worden daarvoor gesprekken opgestart. “De steun van stad Kortrijk zou ons helpen om ons project verder uit te bouwen en zo steeds meer mensen te overtuigen van het belang van gezonde voeding.”

De Stadsboerderij Kortrijk is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 9 tot 12.30 uur. Wie een aandeel wil kopen, kan bij Olivier Marescaux terecht via olivier@stadsboerderij.be.

www.stadsboerderijkortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier