Stadsbestuur Poperinge geeft ongunstig advies voor twee bijkomende windmolens

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In een nota van 19 bladzijden omschreef het stadsbestuur maandagavond waarom ze een negatief advies geven aan de Deputatie, voor de bouw van twee bijkomende windturbines van 200 meter hoog op de industriezone.

De bedrijven Unitron, Soncotra en Platteau hadden hiervoor via het studiebureau Encon een aanvraag ingediend, om de windmolens te mogen bouwen in de Vlaanderenlaan en in de Frankrijklaan. Het negatief advies gaat nu dus naar de Deputatie, maar volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) volgt die meestal het advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie, die uitsluitend bestaat uit ambtenaren en deskundigen, zonder politici. Dat advies wordt verwacht tegen de Paasvakantie.

De jongste weken kwamen 370 bezwaarschriften binnen bij het schepencollege. “Twaalf daarvan waren persoonlijke, met eigen teksten en goed gemotiveerde bezwaren. De rest waren standaardbrieven, maar daarin werd middenin steeds een viertal regels overgelaten, waar de mensen zelf iets konden schrijven. Binnen een periode van tien dagen hebben wij al die bezwaarschriften moeten nalezen, een bijna onmogelijke taak. Wij hebben daarvoor uiteraard geen specialisten in dienst”, aldus burgemeester Dejaegher.

Iedereen is wel voorstander van windenergie, maar niemand wil zo’n molen in zijn achtertuin

“Onze beslissing heeft niets te maken met het feit dat we in een verkiezingsjaar zitten, het dossier van de aanvragers was bijzonder onvolledig en onduidelijk opgesteld. En een dossier over windmolens is zeker geen geschenk voor een lokaal bestuur. Iedereen is wel voorstander van windenergie, maar niemand wil zo’n molen in zijn achtertuin. Dus krijgen wij alle bagger over ons heen. Het betreft bovendien een particulier project, en ondanks bepaalde geruchten, heeft de stad er geen enkele financiële baat bij”, zegt de burgemeester.

“Wij hebben al vier windmolens in die buurt, die stroom leveren aan 6.000 gezinnen, maar de dossiervorming hiervoor heeft tien jaar geduurd. In de huidige aanvraag wordt zelfs geen melding gemaakt van het soort windmolens die men wil plaatsen. Men heeft het over drie verschillende types die er zouden kunnen komen, maar het ene bij het andere is een immens verschil. Dat is zelfs erg essentieel! In de aanvraag heeft men het over verschillende afmetingen, rotordiameters, toerentallen of maximum bromgeluiden. Hoe kan een dossier vergund worden, wanneer een openbaar onderzoek moet gehouden worden op basis van een onvolledig en zeer onduidelijk dossier? Het voorwerp van de aanvraag moet helder en concreet zijn. En er zou een ‘tijdelijke’ toegangsweg aangelegd worden tijdens de bouw. Maar hoe moet de molen achteraf bereikt worden voor onderhoud en eventuele calamiteiten of defecten? Er wordt ook geen rekening gehouden met bepaalde woningen in de buurt, en ook niet met het nieuwe dierenasiel dat daar binnenkort in de omgeving komt. En bovendien zijn de aanvragers geen energieproducenten, wat wel verplicht is. Het schepencollege heeft dus maandagnamiddag 5 maart beslist om een ongunstig advies uit te brengen, en is bereid dat advies ook te gaan toelichten en verdedigen in de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie. Er is totaal geen lokaal draagvlak voor het project. Als stadsbestuur werden wij totaal miskend bij het opzet, nu durven wij ons ook eens verzetten”, besluit burgemeester Christof Dejaegher.

De Deputatie moet haar beslissing voorleggen aan minister Joke Schauvlieghe. De stad Poperinge kan dan nog steeds in beroep gaan bij de Raad Voor Vergunningsbetwistingen. In 2003 kreeg de stad al gelijk van de Raad van State, omdat men toen de aanvraag voor twee geïsoleerde windmolens verbood.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier