Stad Wervik niet, inwoners wel in beroep tegen kwekerij van 85.000 slachtkippen

Redactie KW

De stad Wervik gaat niet in beroep bij de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) tegen de komst van een kwekerij voor 85.000 slachtkippen. De milieuvergunning voor een termijn van twintig jaar werd enkele weken geleden goedgekeurd. De buurtbewoners tekenen wel beroep aan.

De kwekerij voor 85.000 slachtkippen zou bijna helemaal op het einde van de Oude Beselarestraat op De Schiethoek in Kruiseke (Wervik) komen. De deputatie in Brugge heeft de aanvraag voor een milieuvergunning voor een termijn van twintig jaar een tijdje geleden goedgekeurd.

Een delegatie van bewoners op de Schiethoek, Nachtegaal en Koelenberg gaf in het stadhuis een petitie af met bijna zeventig handtekeningen tegen de komst van de kwekerij op de boerderij van Abel Desaele (65). De jonge Brecht Verstraete (25) uit Nieuwkerke wil er enkele stallen achteraan slopen en vervangen door twee nieuwe pluimveestallen.

“We keurden eerder al het afleveren van een bouwvergunning goed”, zegt schepen Ann Degroote (Open Vld). “We zien geen argumenten om tegen het afleveren van de milieuvergunning in beroep te gaan. De boerderij ligt in landbouwgebied. We stelden de deputatie eerder voor om een luchtwasser te laten installeren maar dat zou blijkbaar technisch niet haalbaar zijn. We namen kennis van de brief van de buurtbewoners. Er zijn mensen die na de beslissing van de deputatie de stad ook een brief hebben gestuurd. We gaan die mensen nu een antwoord bezorgen.”

De omwonenden vrezen geur- en lawaaihinder, nachtelijke drukte, fijn stof, verkeersoverlast en vermindering van de waarde van hun huizen. De bewoners gaan wel in beroep bij de bevoegde minister. “Ze hebben hun eigen argumenten die ze kunnen gebruiken want ze wonen daar in de buurt”, aldus de schepen nog.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier