Stad Brugge geeft voorwaardelijk gunstig advies voor ondergrondse kabelverbinding

Redactie KW

Stad Brugge gaf bij monde van schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) een voorwaardelijk gunstig advies voor het realiseren van een ondergrondse 400 kV-kabelverbinding in het kader van het Nemo Link project.

Nemo Link is de naam van een project voor het leggen van een onderzeese hoogspanningskabelverbinding, die zal zorgen voor een betere verbinding tussen de elektriciteitsproductie in het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland en de verbruikers van het VK en het Europese vasteland. Het is een gezamenlijk project van de Belgische Elia groep en National Grid Nemo Link Limited, een dochteronderneming van National Grid Plc gevestigd in het VK. Het project verzekert beide landen van een betere en meer betrouwbare toegang tot elektriciteit en duurzame elektriciteitsproductie.

Nemo Link zal bestaan uit onderzeese en ondergrondse elektriciteitskabels, in elk land verbonden met een conversiestation en een hoogspanningsstation, zodat elektriciteit in beide richtingen tussen de twee landen zal kunnen stromen. In België werd de industriezone Herdersbrug in Brugge uitgekozen als locatie voor het conversiestation en het hoogspanningsstation.

Franky Demon: “We geven een gunstig advies voor de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding (400kV) die gelijkstroom gebruikt voor elektriciteitstransport tussen het conversiestation Nemo in de Pathoekeweg en de gemiddeld laagste waterlijn bij springtij (GLLWS) op het strand van Zeebrugge.”

Het Nemo Link project heeft al doel de transmissienetwerken van het Verenigd Koninkrijk en België met elkaar te verbinden door middel van een zeekabel gevolgd door een kort gedeelte landkabel.

Franky Demon: “Ons advies betreft het deel landkabels dat vertrekt vanaf de GLLWS-lijn waarbij de zee-en landkabels op het strand verbonden worden. Daarna lopen de landkabels via een gestuurde boring onder de duinen en “De Fonteintjes” tot de Zeebruggelaan. Vanaf de Zeebruggelaan volgen de kabels het openbaar domein tot in de Groendijk naar de Patentestraat, Bontepoortstraat, Kruipuit. Verderop worden nog gestuurde boringen uitgevoerd om o.a. de Zeelaan, de A11, de spoorlijn Brugge-Zeebrugge en Brugge-Knokke te kruisen. Op het einde van het tracé worden de kabels in open sleuf aangelegd tot het conversiestation Nemo aan de Pathoekeweg. De ondergrondse kabelverbinding zal aangelegd worden over een lengte van ca. 8,85 kilometer, waarvan ruim 1 km in gestuurde boring.”

Het tracé wordt grotendeels aangelegd op een belangrijke fietsroute richting de kust, met name Brugge-Zeebrugge/Blankenberge. Om veiligheidsredenen zal telkens het stuk van het tracé waar gewerkt wordt, worden afgesloten. Franky Demon: “Daarom legt de stad Brugge als voorwaarde in haar advies op dat er niet mag gewerkt worden tijdens het hoogseizoen. Het plaatsen van de kabel in open sleuf moet uitgevoerd worden in de periode oktober tot april, buiten het recreatief fietsseizoen. Meer specifiek moeten de werken afgerond zijn tegen mei 2018 om recreatief fietsverkeer zo min mogelijk te hinderen. “

Het is nu aan Ruimte Vlaanderen om deze stedenbouwkundige aanvraag van Nemo Link verder te behandelen en hierin een beslissing te nemen.

(VS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier