Staatssecretaris Tommelein stelt Noordzeebeleid voor in Lissabon

© BELGA
Redactie KW

Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) neemt van donderdag 4 juni tot en met zaterdag 6 juni deel aan de Blue Week in Portugal.

Het gaat om een mondiaal event waarop alle ministers van zeebeleid zijn uitgenodigd. De focus van de ministeriële conferentie in Lissabon ligt op de internationale ontwikkeling van een blauwe economie, een tak waar België met tal van offshoreactiviteiten een koploper in is.

Blauwe economie wint fors terrein en is in Europa reeds goed voor drie tot vier miljoen jobs. Tegen 2020 zou dat aantal op zeven miljoen liggen. “Blauwe economie is een niet te onderschatten uitdaging, ook voor ons land. België hoort bij de Europese koplopers inzake de creatie van ‘blue energy’ op haar Noordzeegebied”, aldus Tommelein. Hij verwijst onder meer naar de reeds 182 operationele windmolens die samen 2,2 miljoen megawattuur leverden in 2014. Tegen 2019 moet dat zelfs nog verdubbeld worden.

Potentieel voor ons Belgisch Noordzeegebied ligt ook bij uitbouw duurzame vis, schelpdieren- en/of zeewierkweek

“Maar de uitdaging ligt niet enkel bij de creatie van hernieuwbare energie, ook bij duurzame visserij en evenwichtige mariene ecosystemen”, meent Tommelein. “Wereldwijd is de consumptie van vis volgens de Verenigde Naties gestegen van gemiddeld 9,9 kg per jaar per persoon naar 19,2 kg en men gaat ervan uit dat de vraag in de toekomst nog zal verdubbelen. De gevolgen van deze stijgende visconsumptie voor de visvoorraden zijn dramatisch. Quota bieden enerzijds een oplossing, maar anderzijds ligt het potentieel voor ons Belgisch Noordzeegebied ook bij de uitbouw van maricultuur: een duurzame vis, schelpdieren- en/of zeewierkweek”, vertelt hij.

Tommelein bezoekt vrijdag het European Maritime Safety Agency (EMSA) en stelt dezelfde dag ook de plannen voor een energie-atol voor tijdens The World Ocean Summit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier