Staatssecretaris Bart Tommelein breekt een lans voor lokaal gevangen vis

Redactie KW

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) vraagt om meer lokaal gevangen vis te eten.

Bart Tommelein wil nog meer lokaal gevangen vis op uw en ons bord. (Foto a-HH)

Die oproep lanceerde hij maandag in de Kamer bij de bespreking van zijn beleidsnota, die door meerderheid en oppositie werd gesteund. Daarbij ging veel aandacht naar de bouw van een energie-atol om energie op zee te kunnen opslaan. Tommelein zou die graag in 2019 operationeel zien worden.

“Momenteel wordt zowat 85 procent van de vis die we eten ingevoerd. En vele soorten zijn bedreigd”, sloot de staatssecretaris met een persoonlijke oproep zijn uiteenzetting af. Daarom brak hij, met enig enthousiasme, een lans voor lokaal gevangen schaaldieren als garnalen en kreeft, en vissen als rode poon, zeebaars, makreel, pladijs of heek. “Maar ook vissoorten die we minder kennen, zoals de steenbolk, die trouwens massaal aanwezig is rond de funderingen van de windmolens op zee.”

Interesse van vijf partners voor financiering van atol

De Oostendenaar, voor wie de Noordzee gezien haar grootte gerust mag worden gezien als elfde provincie, blikte ook al vooruit naar de aanleg van een energie-atol voor de kust, wat een wereldprimeur zou zijn. Daarvoor werden tijdens de vorige legislatuur al stappen gezet. Tommelein wil de concessie voor de bouw in het voorjaar van 2015 afleveren en hoopt dat in 2017 de milieuvergunning kan volgen, in samenspraak met de gewesten. Het atol zal volgens Tommelein niet worden gesubsidieerd. Er is sprake van vijf geïnteresseerde partners.

Nog op het vlak van alternatieve energie wil de Vlaamse liberaal de capaciteit van de windmolens op zee minstens verdubbelen. Vandaag zijn er 182 windmolens op zee, met een capaciteit om 600.000 gezinnen te bevoorraden. Voor Tommelein mag dat toenemen naar 1,2 miljoen gezinnen, ofwel het equivalent van twee grote kerncentrales. Bedoeling is ook met een stopcontact op zee (Belgian Offshore Grid) de geproduceerde elektriciteit efficiënter aan land te brengen. Wel waarschuwde de staatssecretaris niet te willen investeren in iets dat economisch niet efficiënter is.

Goed nieuws voor kitesurfers?

Bart Tommelein wil ook positieve maatregelen naar voren schuiven om de achteruitgang van de ecologische toestand van de zee te stoppen. Zo kan het energie-atol misschien worden ingericht als broedplaats voor meeuwen, kan het stopcontact op zee een rustplaats bieden aan zeehonden en zijn de windmolenparken uitgelezen plaatsen om actief natuur te creëren, luidde het.

Tot slot kondigde de staatssecretaris aan dat hij het volledige Koninklijk Besluit over de watersporten tegen het licht wil houden, samen met de watersportverenigingen. “We moeten een situatie vermijden waarbij een wereldkampioen kitesurfen naar het buitenland moet gaan omdat hij hier aan zee niet kan oefenen bij windsnelheden die daarvoor nodig zijn”, aldus nog Bart Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier