Staaldraadproducent Bekaert presteert sterk in Europa

Redactie KW

Staaldraadproducent Bekaert stuurde vorige week nog een winstalarm uit naar aanleiding van de druk op de prijzen die het bedrijf ondervindt in China, maar in Europa presteert Bekaert wel sterk. De volumes stegen er en de winstmarges staan op een recordhoogte, zo blijkt vrijdag uit de presentatie van de jaarresultaten.

Beleggers reageerden positief: het aandeel won vrijdagochtend meer dan 1 procent. Bekaert EMEA (waaronder Europa valt, nvdr) leverde een bedrijfswinst op van 116 miljoen euro (+36 pct), en staat zo in voor het grootste deel van de groepswinst, die vorig jaar uitkwam op 171 miljoen euro. In 2013 boekte Bekaert nog een bedrijfswinst van 137 miljoen. De omzet bleef nagenoeg stabiel op 3,2 miljard euro, waarbij de organische groei van 2,8 procent grotendeels teniet werd gedaan door ongunstigewisselkoersschommelingen.

Voor 2015 verwacht Bekaert dat de problemen in Azië zich ook in het eerste kwartaal zullen voortzetten. Daartegenover staat een positief effect van de wisselkoersen en een verbetering van de vraag voor de rest van het jaar. Het bedrijf stelt aan de aandeelhouders een brutodividend voor van 0,85 euro per aandeel.

In de marge van de jaarresultaten maakte Bekaert nog bekend dat het zijn ‘Carding Solutions’-activiteiten, die minder dan 1 procent van de omzet van de groep vertegenwoordigen, verkoopt aan het Duitse Groz-Beckert. Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt, maar een onderdeel voorziet in de levering op lange termijn van staaldraad aan Groz-Beckert.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier