Sowepo viert verjaardag met nieuwe kaas

Redactie KW

In de bedrijfsgebouwen langs de Vlaanderenlaan, werd uitgebreid het twintigjarig bestaan van de Sociale Werkplaatsen Poperinge (Sowepo vzw) gevierd.

Meteen ook een aanleiding om hun nieuwste product voor te stellen: de kaas Délice de Houblonesse, een halfzachte kaas maar zeer pittige kaas, gewassen in Marc de Houblonesse. Deze Marc is een likeur van Sowepo, net als al hun andere producten gemaakt op basis van hoppescheuten. Met hun eerst kaas, de milde Houblonesse Keikopkaas, behaalden ze reeds tweemaal Brons op de Wereldkaasbeurs.

In Sowepo werken 166 mensen, goed voor meer dan 100 fulltimerequivalenten. Deze mensen kunnen omwille van ondermeer sociale, fysische of mentale redenen moeilijk in het ‘gewone’ arbeidscircuit terecht. Directeur Walter Bilcke: “Maar omdat ze hier aan de slag kunnen, voelen ze dat ze er toch bijhoren. We hebben nu al 6.000 m2 bebouwde oppervlakte. Nu hebben we weer 1,1 ha grond bijgekocht, waar we samenwerken met de brouwerij St.-Bernardus uit Watou, waarvoor we ondermeer geschenkverpakkingen maken. Het grote probleem voor veel van onze werknemers is dat ze het bedrijf zeer moeilijk met het openbaar vervoer kunnen bereiken. Maar om zelf in te staan voor vervoer, hebben wij de middelen niet.”

(AHP – foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier