Rubriek Economie

Slechts een op de vijf benadeelden aanwezig voor registratie proces Lernout & Hauspie

08/11/16 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:03

"Het is afwachten of er de volgende weken meer slachtoffers zullen komen, maar we verwachten geen stormloop", zegt persrechter Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep.

Slechts een op de vijf benadeelden aanwezig voor registratie proces Lernout & Hauspie

© BELGA

Het spraaktechnologiebedrijf ging 15 jaar geleden failliet. Het bedrijf was sinds de zomer van 2000 in vrije val door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, waarvan 2.733 gedupeerden zonder advocaat. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had drie weken uitgetrokken voor de registratie van de benadeelden. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum tussen 8 en 22 november. Dinsdagvoormiddag werden 150 personen opgeroepen voor registratie, maar er daagden slechts een dertigtal op.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!