Slagerij Decroos in Mesen sluit na 28 jaar de deuren

Redactie KW

Op 21 december 2014 stonden Marc Decroos (54) en zijn echtgenote Nicole Vanbecelaere (55) voor de allerlaatste keer in hun slagerij. De laatste ambachtelijke winkel van Mesen sloot de deuren. “Opvolging in de familie is er niet en een overnemer vinden, is heel moeilijk in ons vak.”

Marc Decroos en zijn echtgenote Nicole Vanbecelaere tijdens een van hun laatste dagen in de beenhouwerij. (Foto EF)

Voortaan moeten de Mesenaars het zonder slagerij in hun stadje doen. Marc Decroos baatte 28 jaar lang, samen met zijn vrouw Nicole, slagerij Decroos in de Ieperstraat uit. Onlangs kwam daar een einde aan. “Het is een harde beslissing geweest”, geeft Marc toe. “Maar we kunnen niet anders. Grote investeringen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe koelcel, waren noodzakelijk om de slagerij draaiende te houden. We zagen de slagerijen door de jaren heen meer en meer evolueren naar traiteurszaken. Om het grote aanbod aan bereide gerechten te kunnen garanderen, was een vernieuwde infrastructuur en een heleboel extra materiaal nodig, waardoor we een hoop onkosten zouden moeten maken. Wetende dat ik volgend jaar 55 word en er geen opvolging is (Marc en Nicole hebben twee dochters, red.), was de beste oplossing om ermee te stoppen.”

Tweeling

Marc en Nicole maakten in die 28 jaar heel wat mooie momenten mee. “Ik herinner me nog heel goed dat we op 21 februari 1987 de slagerij openden”, vertelt Nicole mijmerend. “Ik was toen hoogzwanger van een tweeling. Noch mijn man, noch ik waren van Mesen afkomstig (Marc groeide op in Wulvergem en Nicole in Ieper, red.), maar toch werden we door de Mesenaars met open armen ontvangen. We hebben hier in al die jaren een zeer mooie band met onze klanten opgebouwd en zullen dat nauwe contact hard missen.”

Kinderoppas

Het echtpaar is alvast niet van plan op zijn lauweren te gaan rusten. “Voor ik met Marc trouwde, heb ik tien jaar als bejaardenhelpster gewerkt, maar ik ben niet van plan om die job terug op te nemen”, aldus Nicole. “Ik zorgde tot nu toe al regelmatig voor de kleinkinderen en mijn dochters zullen me nu wellicht al een keertje vlugger weten te vinden als ze een kinderoppas nodig hebben.” (lacht, red.)

Unic

Marc pikt in: “Ook ik ben pas zelfstandige geworden nadat ik eerst tien jaar als beenhouwer in de toenmalige supermarkt Unic aan de slag was. Misschien dat ik nu terug iets in die richting ga doen. Ik denk in elk geval nog niet aan mijn pensioen. Eerst gaan we de winkel en het atelier leegmaken en daarna kan ik op zoek naar een nieuwe baan in de sector.”

(SGW – foto EF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 9 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier