Sioen Industries werkt mee aan commerciële kwekerij van zeewier

Redactie KW

Bert Groenendael van het Ardooise bedrijf onderzoekt voor de EU de industriële mogelijkheden.


Zeewier is wereldwijd een belangrijke, maar weinig benutte natuurlijke bron. Er is uiteraard sushi, maar daarnaast wordt zeewier ook gebruikt voor dierenvoeding en zijn er mogelijkheden voor biobrandstof en materialen. Bovendien groeit het makkelijk en uiteraard op een plek waar nog plaats zat is : de zee. Toch is er momenteel nog geen massaproductie. In Azië zijn er zeewiervelden, maar het oogsten is er zeer arbeidsintensief en voor Europa niet realistisch.

Daarom zette de Europese Unie een project op om de levensvatbaarheid van een commerciële kwekerij na te gaan, zo schrijft De Morgen woensdag. Ze gingen onder meer aankloppen bij Bert Groenendael van Sioen Industries in Ardooie en legden 3,4 miljoen euro klaar voor. Bert Groenendael ontwikkelde mee testvelden in Noorse, Schotse en Ierse wateren en daar zijn de resultaten hoopgevend, de opbrengst is drie tot vijf keer hoger. Er werden textielweefsels ontwikkeld met een biologische coating, waarop de zeewierplantjes worden gezet. De ‘matten’ hangen enkele meters onder de zeespiegel en worden dan binnengehaald door schepen.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier