Silk Road Platform moet banden tussen haven van Zeebrugge en China nog aanhalen

Redactie KW

Het project werd donderdag voorgesteld in Zeebrugge, in aanwezigheid van gouverneur Carl Decaluwé, maar ook in bijzijn van de ambassadeur van China Xing Qu en tal van andere Chinese prominenten.

Met het project ‘Silk Road Platform Zeebrugge’ wil de haven van Zeebrugge inspelen op het Chinese ‘One Belt One Road’-initiatief. Daarbij wil de Chinese overheid de economische en transportverbindingen met de belangrijkste handelspartner verbeteren. Binnen dat kader wordt er, naast scheepvaart- en luchtvaartverbindingen, onder meer een transcontinentale treinverbinding opgezet richting Europa.

Dit project wordt met bijzondere aandacht gevolgd in de belangrijke logistieke driehoek Duitsland, Nederland en België. Zeebrugge zou zo kunnen fungeren als overslagpunt voor Chinese spoorlading naar Groot-Brittannië, Scandinavië of het Iberisch schiereiland met Spanje en Portugal. Zeebrugge fungeert immers nu al als ‘superconnector to the UK’. Het Zeebrugse havenbestuur wil via het project Chinese investeerders aantrekken voor het opzetten van logistieke vestigingen voor goederen van en naar China.

Hypermoderne containerterminal

“Alles draait om lading,” zo zegt havenbaas Joachim Coens. “We willen via logistieke vestigingen lading aan Zeebrugge binden. Cruciaal hierbij is aanwezigheid in Zeebrugge van een hypermoderne containerterminal van APM Terminals Zeebrugge, waarin nu al voor 49% door Chinese belangen wordt geparticipeerd. Met het oog op het aantrekken van Chinese goederen heeft die participatie bijzondere betekenis. De link tussen onze logistieke ambities en de mogelijkheid goederen efficiënt te kunnen behandelen, speelt hier een doorslaggevende rol.”

“Bovendien wil ik erop wijzen dat we eind oktober in China een overeenkomst hebben gesloten met de Chinese rederij Cosco Shipping en het Chinese staatsbedrijf MinMetals, een van de grootste metallurgische bedrijven ter wereld. Wij verwachten tegen midden 2017 hieruit concrete afspraken bekend te kunnen maken,” aldus nog Joachim Coens.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier