Rubriek Economie

Siemens en Bombardier bekijken fusie treinactiviteiten

11/04/17 om 21:15 - Bijgewerkt om 21:13

De industrieconcerns Siemens en Bombardier voeren gesprekken om hun treinactiviteiten te combineren. Die worden geraamd op meer dan 10 miljard euro.

Siemens en Bombardier bekijken fusie treinactiviteiten

© BELGA

Dat bericht het financiële persagentschap Bloomberg dinsdag op gezag van ingewijden. Bombardier heeft een productiesite in Brugge, waar zowat 500 mensen werken.$

De gesprekken werden eerder dit jaar aangeknoopt en een deal zou er midden dit jaar al kunnen komen, zegt een bron. Een fusie zou beide bedrijven kunnen helpen in hun strijd tegen de Chinese concurrentie, die groeit en marktaandeel dreigt af te snoepen.

Toch zouden de concurrentieautoriteiten zich kunnen kanten tegen een dergelijke fusie en zullen de bedrijven ook de vakbonden moeten overtuigen, die beducht zijn voor banenverlies.

De Brugse site van Bombardier, de enige treinproducent in de Benelux, lijkt met het huidige orderboekje voor de komende jaren goed te zitten. Toch is er nog heel wat te doen rond die orders: in februari ontstond er onduidelijkheid of Brugge een bestelling van de NMBS voor dubbeldektreinen wel 'integraal' mocht uitvoeren, zoals in het contract was afgesproken.

In oktober vorig jaar raakte ook al bekend dat de Brugse vestiging naast een bestelling had gegrepen van 146 nieuwe trams van De Lijn, de grootste bestelling ooit van trams door de Vlaamse vervoersmaatschappij. De Spaanse concurrent CAF kreeg de voorkeur. Bombardier stapte echter naar de Raad van State, die het order schorste, en hoopt zo de bestelling alsnog binnen te halen. De nieuwe trams zouden dan in de vestiging van Brugge gemaakt kunnen worden.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!