Serpentarium van Blankenberge kan dan toch blijven waar het is

Redactie KW

Figuurlijke opklaringen boven het Serpentarium in Blankenberge. De eigenaar van het pand Zeedijk 147 en uitbating KMDA kwamen alsnog tot een akkoord om de verhuring verder te zetten.

Eind juni werd aangekondigd dat het huurcontract werd opgezegd en dat de reptielenzoo per 31 december 2016 zou sluiten. Reden: de hoge huurprijs van het pand en zodus geen rendabele exploitatie meer. “Nog voordat de mededeling werd gelanceerd, waren we als bemiddelaar tussengekomen. In eerste instantie leverde dat weinig op”, zegt toerismeschepen Philip Koning (Open VLD) namens het stadsbestuur. “Woensdag kwamen ze echter tot een vergelijk. Maanden werd er discreet onderhandeld, ondanks de druk van buitenaf.”

De reptielenzoo mag jaarlijks nog gemiddeld zo’n 40.000 à 50.000 bezoekers ontvangen en behoort zo tot één van de topattracties aan de kust en dus zeker voor de badstad. “Dankzij de goede wil van verschillende partijen konden we de huurprijs, die naar verluidt 70.000 euro per jaar bedroeg, halveren. Nu wordt een reorganisatie uitgevoerd en in de winter worden de openingsuren aangepast. Wij als stadsbestuur gaan het Serpentarium samen met de andere toeristische attracties zoals het Zuivelmuseum en het Sea Life Centre betrekken in de city branding en marketinginitiatieven. Die bestonden al in het verleden, maar daar gaan we nu nog meer op inspelen,” aldus Philip Koning.

Geraamde jaarlijkse nettowinst van 25.000 euro

Ook de kabinetten van Bart Tommelein en Ben Weyts werden in de gesprekken om hulp gevraagd. Een nieuw huurcontract wordt dus opnieuw opgemaakt. Dat garandeert het bestaan tot minstens 2021. De zes personeelsleden behouden hun job. Op basis van simulaties zou het Serpentarium dankzij de verlaagde huurprijs een nettowinst van 25.000 euro per jaar moeten kunnen halen.

(JW – Foto JW)