‘Schoon Boeren in de Westhoek’ in de bres voor landbouwers

Redactie KW

Eind vorige maand werd in Merkem de nieuwe campagne Schoon Boeren in de Westhoek voorgesteld.

Schoon boeren is een initiatief van Inagro in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en de gemeenten Houthulst, Diksmuide, Vleteren en Lo-Reninge. Deze campagne wil zoveel mogelijk informeren over de inspanningen die de land- en tuinbouwsector levert op vlak van ecologie, sociaal engagement en economische rendabiliteit. De campagne loopt over één jaar in de vier West-Vlaamse gemeenten. Schoon staat voor proper, netjes, niet-vervuilend, maar schoon is ook mooi, letterlijk en figuurlijk. Van iedere deelnemende gemeente werden twee land- en tuinbouwers, die op verschillende punten inspanningen leverden, uitgekozen om deze campagne te trekken. Deze, in totaal acht landbouwers vertellen ieder hun eigen verhaal over de grote en kleine stappen die ze nemen om tot schoon boeren te komen. De selectie werd gemaakt op basis van de inspanningen bij het besparen van water en energie, het verminderen van de uitstoot, het maatschappelijke element – hoe zetten ze zich in voor de gemeenschap? – en de visualiteit of hoe de boerderij ingeplant is in de omgeving, de beplanting rond de hoeve, enz.

Voor Diksmuide werden Andy Logghe en Jorika Vandenbulcke uit de Sleestraat met hun melkveehouderij annex zorgboerderij de ambassadeurs van de campagne. Als hun troeven brengen zij naar voren dat zij twee mensen met een beperking op de boerderij ontvangen. Daarnaast hebben ze grote aandacht voor het dierenwelzijn. Biodiversiteit is een ander aandachtspunt. De beplanting op het bedrijf zorgt voor het esthetische uitzicht van de hoeve.

Francky Cool, Griet Deschoenmaker en zoon Ward Cool uit de Eikhofstraat met hun groenten en vleesveehouderij werden ook geselecteerd. Hun troeven zijn het gebruik van regenwater voor het wassen van de prei, het gebruik van stalmest, rijenbemesting, het gebruik van een schoffelmachine tegen het onkruid en het feit dat zij het Flandria Label behaalden.

Ook Houthulst, Lo-Reninge en Vleteren

Voor de gemeente Houthulst werden de anjerkwekerij van Rik en Annemie Degryse-Dieryck uit de Hoge Ieperweg 12, en het gesloten varkensbedrijf van Kris Casier en Els Vanoverschelde uit de Klostermolenstraat in Merkem geselecteerd.

Voor Lo-Reninge zijn dat Hans Mortier-Karolien Terryn met een melkveehouderij in de Kiviethoek, en Matthias en Johan Plaetevoet met hun biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in de Noordwetstraat.

Ten slotte werden in Vleteren Lieven Pauwelyn en Lieve Devreese met een melkveehouderij in de Elzendammestraat, en Marc Pyck en Mieke De Croo met een gesloten varkensbedrijf in de Kallestraat geselecteerd.

De campagne wil er vooral de nadruk op leggen dat boeren bezig zijn met constant te investeren in natuur en milieu. Een reizende tentoonstelling, folders, een website en Facebook moeten de campagne voor iedereen toegankelijk maken. Voor scholen wordt er zelfs een op maat gemaakt programma aangeboden.

(ACK)