Schleiper blijft op Overbekeplein: “Zichtbaarheid is minder belangrijk”

Axel Vandenheede

Het Overbekeplein in Kortrijk wordt nog volop heraangelegd en moet tegen de lente van volgend jaar klaar zijn. De aanslepende werken hebben gevolgen voor de handelaars daar, al is het niet allemaal kommer en kwel. Zo breidt Schleiper fors uit. “We zijn een echte speciaalzaak, waardoor visibiliteit minder belangrijk is voor ons”, stelt winkelverantwoordelijke Alisson Rosé.

Het Overbekeplein is al langer een probleemgeval in Kortrijk: de bezoekers aan de stad en veel winkelaars vinden de weg er naartoe niet. Met de heropleving van Grote Kring en de heraanleg van het Overbekeplein zelf hoopt stad Kortrijk dat er daar verandering in komt. Momenteel staan er op het plein 10 van de 23 handelspanden leeg.

De ‘kankerplek’ van het plein is de gaanderij aan de rechterkant van het plein als je van Grote Kring komt: daar staan al enkele jaren vijf, voornamelijk grote, panden leeg. Maar daar komt binnenkort deels verandering in: de panden die grenzen aan het Overbekeplein zijn eigendom van een bewoner van het plein die ze onbenut wil laten, maar twee panden aan de kant van Grote Kring heeft Schleiper gekocht. Dat is een winkelketen voor kunstenaars en hobbyisten en is dus gespecialiseerd in teken- en schildermateriaal, papier…

Nichemarkt

“Momenteel heeft Schleiper in Kortrijk een winkelvloeroppervlakte van zowat 700 vierkante meter”, legt winkelverantwoordelijke Alisson Rosé uit. “Daarmee zijn we veruit het kleinste filiaal in België. Maar de directie heeft besloten om twee naburige panden te kopen, zodat we kunnen uitbreiden.” Het gaat om de panden waarin vroeger styliste Lydie Valcke (nu Lekkerbeetstraat) en Intercoiffure René (nu Grote Markt) waren gevestigd.

Schleiper blijft op Overbekeplein:

Schleiper blijft met andere woorden op het Overbekeplein, dat minder visibiliteit geniet in Kortrijk. “Maar dat is geen probleem”, aldus nog de winkelverantwoordelijke. “We focussen ons echt op een nichemarkt, we hebben een specifiek productgamma. Mensen die ons nodig hebben, weten ons dan ook te vinden. Ze doen dat al 15 jaar, dus waarom zouden we moeten verhuizen? We krijgen trouwens klanten uit alle uithoeken van West-Vlaanderen over de vloer, want wij zijn het enige filiaal van Schleiper in deze provincie.”

“Het is natuurlijk wel zo dat het Overbekeplein er niet mooi bij lag. Intussen is de heraanleg volop bezig en zal het plein er binnen enkele maanden een pak gezelliger uitzien. Ik hoop dan ook dat die heraanleg ervoor zal zorgen dat het Overbekeplein meer volk zal aantrekken.”

Lager KI?

De enige handelszaak behalve Schleiper die in die overdekte gaanderij is gevestigd, is Oxford, een winkel gespecialiseerd in linnen. “Ik baat hier al 37 jaar een winkel uit en ik zit hier goed. Net als bij de buren van Schleiper heb ik een vast cliënteel”, aldus de eigenares die verder niets kwijt wil.

Voor het Overbekeplein was er ook sprake van dat er eventueel een lager kadastraal inkomen kon worden afgedwongen. “We hadden bij het kadaster een verlaging van liefst 40 procent afgedwongen, mits de handelspanden de gaanderijen zouden inpalmen“, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD), ook voorzitter van Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk.

“De handelspanden zouden dus groter worden, maar het KI zou wel dalen. Maar de vereniging van mede-eigenaars van het Overbekeplein verwierp dat voorstel. Een verlaging van het KI komt er dus niet, behalve misschien voor de rechtergaanderij (waar Schleiper is gehuisvest, red.). Dat is nog in bespreking omdat daar wél werken zullen worden uitgevoerd.” (Foto JVGK)

Dimitri Christiaens: “Toch liever winkeltjes op plein”

Dimitri Christiaens baat al bijna 20 jaar de winkel DC Special uit op het Overbekeplein. “Ik heb nog nooit overwogen om te verhuizen“, stelt hij. “Ik zit hier goed, ook al kan de visibiliteit een pak beter. Het Overbekeplein ligt pal in het centrum, maar ligt niet in het winkelwandelgebied. Al moeten we wel jaarlijks 250 euro betalen…”

Dimitri Christiaens, zaakvoerder van DC Special.
Dimitri Christiaens, zaakvoerder van DC Special.© JVGK

Toch wil de Kortrijkzaan (36) niet klagen. “Mijn winkel draait goed, al moet ik er meteen bij vertellen dat ik daar veel voor moet doen. Een goede service en een uitgebreide webshop zijn van levensbelang. We proberen bovendien om van de shop een belevingswinkel te maken.”

Ook over de werken klaag ik niet, al hebben die vertraging opgelopen. Je kan dan twee zaken doen: erover zagen,of er het beste van maken. Ik ben positief ingesteld en kies daarom voor het tweede. Zeker als je weet dat we na de werken een heel mooi plein zullen hebben.”

Dimitri stelt zich wel vragen bij de invulling van de panden op het Overbekeplein. “Ik heb helemaal niets tegen architecten, communicatiebureaus en dergelijke, maar het zou volgens mij beter zijn geweest dat die panden door winkeltjes zouden zijn ingevuld. Of door een horecazaak. Dat zou automatisch voor meer passage zorgen“, aldus nog Dimitri Christiaens, die nog de goede samenwerking met stad Kortrijk onderstreept. “Isabel Cossement is ons persoonlijk komen vertellen dat er kerstverlichting komt en iemand als Wouter Lecluyse van de dienst Economie heeft ons uitgelegd hoe we een hinderpremie konden aanvragen. Chapeau!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier