Scheepvaartpolitie voert zelf controles uit op strand en in het water

Redactie KW

Het initiatief wordt positief onthaald door redders en surfclubs.


De scheepvaartpolitie trad tot op vandaag vooral op bij een specifieke oproep. Straks patrouilleren ze ook op eigen initiatief op stranden en aan de kust. Enerzijds om de veiligheid te garanderen, anderzijds om toezicht te houden op succesvolle fenomenen zoals het kitesurfen. “De lokale politiezones in de badplaatsen hebben niet altijd voldoende capaciteit om op regelmatige basis controles op de stranden uit te voeren. De opgevoerde aanwezigheid op het veld van de patrouilles van de scheepvaartpolitie zal het veiligheidsgevoel bij de badgasten aanzienlijk verhogen, zeker op de heel drukke dagen”, aldus commissaris Patrick Helsmoortel, die de plannen gisteren toelichtte in de krant.

Jonathan de Vos, hoofdredder in Oostende, spreekt over een goede aanvulling op het werk van de reddingsdiensten. “Wij hebben een sensibiliserende rol, de politie kan sanctioneren. Wij zijn een voorstander op controles, op basis van dit verschillend takenpakket”, zegt Jonathan, die er tegelijkertijd op wijst dat de redders weinig beroep moeten doen op de politie. “Dat is eerder uitzonderlijk in de bewaakte zones. Wij waken over de veiligheid op het strand en proberen altijd op een vriendelijke manier te converseren met de mensen. En dat lukt in de meeste gevallen. Vorige week was er een kitesurfer door de storm wat afgedwaald. De man toonde begrip voor onze opmerking en interventie”, aldus nog hoofdredder Jonathan De Vos.

Scheepvaartpolitie voert zelf controles uit op strand en in het water


Volgens de scheepvaartpolitie moeten ook de strand- en surfclubs beter varen bij de patrouilles. Want, zo klinkt het, op meer dan negentig procent van de clubleden valt niets aan te merken, maar er zijn wel enkelingen die in nabijgelegen zones alle reglementen aan hun laars lappen. Bij de Oostendse surfclub VVW Inside Outside, die over een eigen reddingsdienst beschikt, bevestigt men deze stelling. “In Oostende valt dit minder voor, omdat wij in het centrum én tussen twee zwemzones liggen. Maar in het algemeen zijn het inderdaad slechts individuen die de kitesport een slechte naam geven. De ervaren kiters houden zich aan de regels. Vorige week was hier een Duitse Europese snelheidskampioen te gast. Toen hij zag dat er al te veel kiters op het water zaten paste hij”, zegt de verantwoordelijke van de reddingsdienst. “Onze club werkt bovendien met ervaren redders die zelf ook kiters zijn. Er is sowieso ook een sterke sociale controle binnen de club. Wie zich niet aangemeld heeft en zich roekeloos gedraagt in het water, zal ongetwijfeld aangesproken worden door onze leden. Aan de scheepvaartpolitie, waarmee we goed samenwerken, zouden we wel aanraden om buiten de zomermaanden te patrouilleren. Want ook in september en oktober kan het nog druk zijn in het water aan surfclub.”

(DJ /VLN)