Salsa, tequila, corazon: La Bodeguita wil Kortrijkse dertigers laten dansen

Joven Deremaux en Anne Marie Sanchez van La Bodeguita. © TV
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

De Cubaanse bar La Bodeguita del Medio opent begin februari een nieuwe feestzaal in het pand van het voormalige Chess Café langs de Havermarkt. Het wordt een plek voor uiteenlopende evenementen. Eigenaar Joven Deremaux: “Waar kan je als dertiger nog eens goed gaan dansen? Binnenkort hier.”

Het voormalige Chess Café op de Havermarkt en de Cubaan in de Stationsstraat hebben elk een eigen ingang. Het zijn de achtergevels van de gebouwen die aan elkaar grenzen. De verbouwingswerken in het pand langs de Havermarkt zijn begonnen, tegen begin februari gaat de nieuwe zaal open. “De ruimte telt ongeveer 200 vierkante meter en zal uit twee verdiepingen bestaan”, legt Joris De Baes uit. De architect won in 2015 de Prijs voor Architectuur van de provincie West-Vlaanderen.

Industrieel ontwerp

Eigenaar Joven Deremaux wilde een tijdloze zaal zodat die kan dienen voor allerlei feestjes of samenkomsten. “Ik denk aan trouwfeesten, babyborrels, nineties party’s, Cubaanse avonden, maar ook personeelsfeesten en bedrijfspresentaties. Voor onze salsa-lessen en cocktailworkshops komt de zaal als geroepen. Wat ik het meeste mis in Kortrijk is een plek voor dertigers en veertigers die graag uitgaan. Hier zullen we binnenkort weer kunnen dansen.”

Zo moet de feestzaal van de Cubaan eruitzien.
Zo moet de feestzaal van de Cubaan eruitzien.© GF

“Wie uit de bol wil gaan, kan dat in de nieuwe zaal doen”

“We hebben gekozen voor een vrij industrieel ontwerp. Omdat er twee verdiepingen zijn kan je de zaal ook splitsen. Qua kleurkeuze hebben we ons gebaseerd op de Zuid-Amerikaanse tinten violet en groen, en je hebt er ook zicht op de bestaande wintertuin. We werken met hedendaagse materialen, zo komen er flinterdunne gordijnen waarvan je zal denken dat die gemaakt zijn uit glas”, vertelt architect Joris De Baes. “Op de bovenverdiepingen komen er gezellige hoekjes. Beneden is er plaats voor bijvoorbeeld een jazzband. Er komt een vaste projector voor vergaderingen of meetings.”

Meteen drie reservaties

De nieuwe zaal zal toegankelijk zijn vanuit het café en tijdens de werken blijft de bar open. “De gezellige sfeer in de Cubaan blijft zeker bestaan“, benadrukt Joven. “Wie uit de bol wil gaan, kan dat in de zaal doen. De sigarenlounge in het café wordt wel nog uitgebreid omdat we voelen dat daar ook nood aan is. De sterktes van onze zaak blijven bestaan, we blijven ook de hele week open.”

De zaakvoerder voorspelt door de komst van de zaal een verdubbeling van het personeel, zeker tijdens weekends. “We hebben nu al drie reservaties binnen”, glundert Joven. “We zijn wel nog op zoek naar een cateringbedrijf voor een nauwe samenwerking. Kandidaten zijn altijd welkom.”