Rumbeke huisvest de eerste moutbakkerij ter wereld

Rebekka Lyssens en Bert Van Hecke runnen samen BOMBrewery. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

BOMBrouwerij – de Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij – heeft in thuishaven Rumbeke de allereerste moutbakkerij ter wereld opgericht. Bezieler Bert Van Hecke plant op termijn ook een eigen brouwerij op dezelfde locatie.

Bert Van Hecke (39) hield De BOMBrouwerij zes jaar geleden boven de doopvont. “We opereerden eerst vanuit het Limburgse Bree, maar keerden in juli 2016 terug naar Rumbeke.” De voorbije twee jaar vond de BOMBrouwerij onderdak in D’Oude Maalderij in Emelgem, nu is de eigen moutbakkerij en het bijhorende proeflokaal en winkeltje volledig afgewerkt.

“Vroeger had elke brouwerij een eigen mouterij en dat zorgde voor de specifieke smaken van bepaalde bieren. Dat inspireerde me om een moutbakkerij te starten. Door de mout te roosteren, te karameliseren… creëer ik een uniek product.”

Zijn negen verschillende bieren – die hij onder de naam Triporteur uitbrengt – brouwt Bert bij drie verschillende brouwerijen: Lindeboom in Nederland, Brouwerij Anders! in Halen en The Brew Society in Kortrijk. “Ik bezorg hen telkens een volledig brouwpakket met alle ingrediënten, zodat onze bieren perfect smaken zoals wij dat willen. Maar in de toekomst hoop ik op deze locatie in de Armoedestraat een eigen brouwerij van 500 liter te realiseren.”

Vat van 4.800 liter

Bij de BOMBrouwerij worden bieren ook gerijpt op whiskey- en rumvaten, net als op een eiken vat van 4.800 liter uit midden negentiende eeuw. “Onze droom is op termijn onze mout naar de Verenigde Staten te kunnen versturen, waar dan bieren voor de lokale markt kunnen gebrouwen worden”, aldus Bert, die ook als consultant werkt en momenteel een bouw van een nieuwe brouwerij in Zuid-Afrika begeleidt. Hij heeft ook projecten op stapel staan in New Orleans en Austin in de Verenigde Staten en in El Paso in Mexico.

In het nieuwe onderkomen van BOMBrouwerij kunnen Bert en zijn echtgenote Rebekka Lyssens (35) ook groepen tot 20 mensen ontvangen. “Hier zal je onze bieren kunnen degusteren, onze moutbakkerij bezoeken en al onze producten – inclusief onze gebakken mout – ook kunnen kopen. Maandelijks willen we ook een tweetal open proefavonden organiseren.”

Alle info op www.triporteurbier.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier