Rumbeekse middenstandsorganisatie ROM viert vanavond veertigste verjaardag

Op de foto zien we de voorzitters van de laatste dertig jaar met links huidig voorzitter Hans Dewulf en rechts Marc Dubois. © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Middenstandsorganisatie ROM viert vanavond de 40ste verjaardag. In die periode is er heel wat veranderd. Zo is het aantal handelszaken flink verminderd en is ook de manier van ondernemen anders.

Hotel Mercure is komende zaterdag 21 april het decor voor de 40ste verjaardag van de ROM, de middenstandsorganisatie van Rumbeke, Oekene en Beitem. Tal van handelaars verzamelen er om samen te klinken op vier decennia middenstand. Alles begon op 5 september 1978, toen stond de startvergadering op het programma. Aanwezig op die vergadering waren Marcel Croes, Noel Depuydt, Arnold D’haene, Jan Donck, Edwin Parrein, Michel Delaere en Bart De Man, allemaal hadden ze een zaak in het Rumbeekse. Noel Depuydt, die een electrozaak had in de Hoogstraat, werd de eerste voorzitter.

300.000 frank

“De bedoeling was van de eerste dag om de handelaars uit Rumbeke en Oekene te verenigen en in de kijker te plaatsen. Naarmate er zich meer Beitemse handelaars engageerden, kwam ook Beitem bij de ROM”, begint Marc Dubois. Marc zelf kwam in 1986 in de ROM, twee jaar later werd hij verkozen tot voorzitter. In 2014 gaf hij na een kwarteeuw voorzitterschap de fakkel door aan Hans Dewulf van Bouwstock Dewulf in Beitem. “Dat resulteerde al snel in verschillende activiteiten. Zo werd tijdens het eindejaar in 1978 al een eindejaarsactie georganiseerd met 85 deelnemers en een prijzenpot van 300.000 frank, wat gigantisch was voor die tijd. Dat er al meteen zoveel deelnemers waren, toont dat er wel degelijk nood was aan zo’n organisatie.”

“In de loop van de jaren waren er heel wat topactiviteiten. Denken we maar aan de braderie tijdens het kermisweekend. Die ging telkens gepaard met heel wat animatie zoals een kindermarkt, een boerenmarkt of een ballenworp vanuit ‘t Casteelken. Voor heel wat Rumbekenaars was dat een vaste afspraak, maar op den duur bleek het niet meer mogelijk om zoiets te organiseren.”

Alles komt terug

“In de beginjaren was er ook een lentefoor”, pikt huidig voorzitter Hans Dewulf in. “Die vond telkens in Puritas plaats en lokte duizenden bezoekers. Nu is het bijna onmogelijk te geloven dat er daar zoveel volk op afkwam, al was de tijdsgeest natuurlijk helemaal anders. Er was veel minder te doen, maar de mensen kwamen toch buiten.” De lentefoor vond twee keer plaats. “Door verminderde interesse werd er geen derde editie georganiseerd.” Al komt alles terug, want op zondag 14 oktober organiseert de ROM een handelsbeurs in TC Rista waar 50 à 60 handelaars en ondernemers uit Rumbeke, Oekene en Beitem zich samen presenteren. “We hebben al enkele jaren ons eindejaarsmagazine waar je een overzicht hebt van alle handelaars, maar fysiek contact is toch nog altijd beter. Vandaar deze beurs. Op verkiezingsdag kan je een hele dag passeren en het ruime en gevarieerde aanbod aan handelszaken ontdekken.”

“Jongeren kopen veel meer via het internet”

“De langst lopende actie is wellicht de paasactie, waarbij je afhankelijk van de aankoop chocolade eieren of een paashaas kunt winnen”, aldus Marc. “Ieder jaar is er wel iets rond de Dag van de Klant, er was een etalagewedstrijd en we hadden ook jarenlang een ROM-feest voor de leden. We hebben ook het initiatief genomen voor de kerstmarkt en zorgen nog steeds voor ondersteuning.”

Webshops

Op vandaag telt de ROM een 60-tal leden. “Wie door Rumbeke en Oekene rijdt, zal zien dat er heel wat veranderd is. Het aantal winkels zoals we die vroeger kenden is flink verminderd en de handelaars gaan vaak al een hele tijd mee. Dat betekent niet dat de jonge gasten niet meer ondernemen of beginnen als zelfstandige, ze doen het gewoon op een andere manier. Je kan ook bijna niet anders. Commerce doen zoals twintig jaar geleden is niet meer mogelijk als je mee wil. Zeker jongeren hebben een ander consumentengedrag en kopen sneller hun spulletjes via een of andere webshop. Toch zijn we ervan overtuigd dat je als handelaar nog het verschil kan maken door de service en het persoonlijk contact!”

Het bestuur van de ROM bestaat op nu uit Hans Dewulf (voorzitter), Marc Dubois (ondervoorzitter), Mark Desmet (secretaris), Johan Desmet (penningmeester), Christine Verbeke, Isabelle Siau, Jeroom Vandewalle, Nathalie Nowé en Lisenka Pelckmans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier