Roze tractor op de Zeedijk vraagt eerlijke voedselprijzen

Redactie KW

Maandag 10 augustus voerden boeren op de avondmarkt in Middelkerke actie op de Zeedijk aan het Casino.

Met een roze tractor en aanhangwagen als blikvanger vroegen de Middelkerkse actievoerders van land- en tuinbouw de bezoekers om een petitie te tekenen voor eerlijke voedselprijzen.

De avondmarkt op maandag 10 augustus was voor de boeren het moment bij uitstek om een sensibiliseringsactie op het getouw te zetten. De nationale actie die de dag ervoor in Oostende van start ging, eindigt op 7 september in Brussel naar aanleiding van de Europese Landbouwtop. Actiegroepen die Vlaamse land- en tuinbouwers vertegenwoordigen van de Boerenbond en Groene Kring, komen op straat met een opvallende roze tractor en aanhangwagen. De boeren vragen aandacht voor het feit dat ze met verlies werken, want de prijzen die ze krijgen voor melk, groenten en varkensvlees is lager is dan de productiekosten. De dag ervoor waren de Oostendse boeren aan zet. Naast de petitieactie deelden ze groenten en fruit uit, waarvoor de klant vrijblijvend al dan niet een bijdrage naar keuze mocht betalen. De actie van de Middelkerkse boeren bleef echter beperkt tot de vraag om de petitie te tekenen. Ze vonden het immers niet opportuun om te concurreren met de standhouders op de avondmarkt.

Petitie

“Wij willen de mensen niet sensibiliseren met stakingen inclusief verkeerschaos omdat de consument geen slachtoffer mag zijn van onze problemen. We willen met deze noodkreet louter sensibiliseren. Als jij ook vindt dat wij een eerlijke prijs moeten krijgen voor onze producten, laat dan van je horen. Dit kan met de petitie op www.sosvoedselprijzen.be“, luidt het bij de Middelkerkse actievoerders.

(LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier