Roularta doet bod op Sanoma-titels

© BELGA
Redactie KW

Roularta Media Group heeft een bindend bod uitgebracht op de Belgische Sanoma-titels met uitzondering van de woonbladen. Dat laat Roularta weten in een persbericht.

Het pakket omvat de weekbladen Libelle/Femme d’Aujourd’hui en Flair, de maandbladen Feeling/Gaël en de magazines La Maison Victor, Communiekrant, Loving You en She Deals. De websites, line extensions en social mediakanalen van deze titels zijn eveneens in het bod opgenomen. De totale omzet in 2017 van deze merken bedraagt circa 78 miljoen euro voor een overnameprijsvan 33.7 miljoen euro. De doelgroepen van die mediamerken zijn uitgesproken vrouwelijk en dus een mooie aanvulling op de reeds bestaande andere hoogkwalitatieve doelgroepen die bereikt worden via de huidige magazinemerken van Roularta.

Naar aanleiding van deze belangrijke transactie verkoopt Roularta de titels Ik ga Bouwen/Je vais Construire voor een prijs van 1 miljoen euro aan Sanoma, dat in mindering komt van de overnameprijs voor de Sanoma-titels. Het zijn titels die aansluiten bij het portfolio woon- en decobladen van Sanoma. Roularta wil door deze consolidatie en dankzij de synergie met de magazinemerken van de groep zorgen voor de continuïteit en de multimediale groei van deze titels. Indien het bod goedgekeurd wordt door Sanoma, zal de transactie voorgelegd worden aan de Belgische mededingingsautoriteiten.

Vooruitzichten

In 2017 heeft Roularta Media Group te maken gehad met een daling van de reclamebestedingen, met de kosten van de investeringen in de lancering van nieuwe projecten zoals het e-commerceplatform Storesquare en met andere éénmalige kosten. Roularta verwacht dan ook een negatieve EBIT. Voor het boekjaar 2017 wordt geen dividend voorzien. In 2018 zorgen lagere kosten, de nieuwe 50%-participatie in Mediafin (Tijd/Echo), de recente acquisities Landleven (Nederland) en Sterck (Antwerpen en Limburg) en de andere nieuwe activiteiten voor een positieve bijdrage.

Daarenboven wordt voor 2018 verwacht dat een belangrijke meerwaarde wordt geboekt van ongeveer 145 miljoen euro op de aandelen Medialaan, na de closing van de transactie in het eerste kwartaal. Vanaf 2019 dalen voor Roularta de financiële kosten met ongeveer 4,5 miljoen door de terugbetaling van een obligatielening van 100 miljoen euro en dalen de leasingkosten met ongeveer 9 miljoen door de afronding van de Econocom-contracten.

Roularta Media Group heeft belangrijke toekomstkeuzes gemaakt door in te zetten op consolidatie en innovatie binnen het kader van haar kernactiviteiten. Na het afstaan van de Medialaan 50%-participatie aan De Persgroep is de beoogde mogelijke overname van de Sanoma-titels, naast de investering in Mediafin en de andere recente overnames, een belangrijke aanzet om ook de komende jaren verder een gezonde groei te realiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier