Ritje met Thaise tuktuk nieuwe toeristische attractie in Middelkerke

De eerste passagiers op Middelkerkes nieuwe toeristische attractie zijn v.l.n.r. OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert, schepen Francine Ampe-Duron, burgemeester Janna Rommel-Opstaele, schepen Liliane Pylyser en schepen Bart Vandekerckhove (tussen initiatiefnemers Bart en Rita Hubrouck). (Foto LC)
Redactie KW

Als eerste aan de Vlaamse Kust is Middelkerke aan de beurt met een originele toeristische attractie, de Tuk Tuk City Tour. Dagelijks, als het weer het toelaat, rijdt het voertuig een parcours van Middelkerke tot Westende.

“Het is onze bedoeling om de tuktuk als toeristische attractie in te zetten in een originele Tuk Tuk City Tour”, zegt initiatiefnemer Walter Hubrouck. Walter en zijn vrouw Rita brengen regelmatig hun vakantie door in Thailand en worstelden al een tijdje met het idee om dergelijk vervoermiddel als unicum aan Vlaamse kust te introduceren. “Dat was vlugger gezegd dan gedaan”, zegt Walter. “Om het in België erkend te krijgen als tuktuk moest het voertuig in Thailand gemaakt worden maar om het gekeurd te krijgen moesten alle Europese normen gerespecteerd zijn”, legt Walter de verplichtingen uit en hij somt enkele voorbeelden op. “In tegenstelling tot een Thaise tuktuk moesten we wel een voorruit voorzien, een rem monteren in het voorwiel, een inklapbaar opstapje hebben, alle passagiers moeten een veiligheidsgordel dragen, er moet aan beide zijden mogelijkheid zijn om in en uit te stappen, de bestuurder moet een degelijke zetel hebben en geen houten bak.”

Alle onderdelen werden apart geleverd, in Nederland ineen gestoken en het geheel werd in Thailand afgewerkt. “De Thaise constructeurs begrepen vaak niet waarom wij zo moeilijk deden over details. Een centimeter hoger of lager vonden zij geen probleem, de kleur van een richtingaanwijzer was voor hen ook van ondergeschikt belang en een stoplicht minder, kon toch geen probleem zijn”, lacht Walter die alles tot in de puntjes moest opvolgen om tot het gewenste resultaat te komen. Eind goed, al goed, het resultaat mag er zijn: een kleurrijk en origineel vervoermiddel dat vanaf mei tot eind september, elke dag van zodra het weer een beetje meezit, een ritje maakt. De Tuk Tuk City Tour duurt ruim een halfuur met vertrek aan aankomst aan het casino. Onderweg worden de passagiers gewezen op belangrijke of mooie bezienswaardigheden. Een leuke manier om beide badplaatsen en omgeving al tuktukkend te ontdekken.

(LC – foto LC)