Retrogames en vintagetoys in ‘The Collectibles Shop’ in Izegem

Kortrijkzaan Roberto Piltoyan opent een nieuwe winkel in Izegem. "Voor een verzamelaar maakt de afstand niet veel uit. Om iets nieuws op te kop te tikken, rijden ze zonder problemen honderden kilometers ver." © (Foto FM)
Redactie KW

“Als kind was ik echt in de ban van Star Wars. Ik raakte gefascineerd door science-fictionfilms en ook de Lord of the Rings, Harry Potter en Avengers volgden”, vertelt zaakvoerder Roberto Piltoyan (28). Hij werkte in de horeca en de verkoop. Nu ‘The Collectibles Shop’ open is, komt zijn droom eindelijk uit. “Hier haal ik voldoening uit”, zegt hij.

Begin oktober opende Roberto zijn winkel in de Nieuwstraat. Bij ‘The Collectibles Shop’ (TCS) kan je terecht voor de aan- en verkoop van vintagetoys. Je kan er ook terecht voor Lego, (retro)games en accessoires. “Ik wilde eigenlijk altijd al een winkel als deze uitbaten”, vertelt de zaakvoerder enthousiast. “Het is een Amerikaans concept en eigenlijk uniek in West- en zelfs Oost-Vlaanderen. Tot voor kort was er in Gent een soortgelijke shop, maar die is onlangs gesloten.”

Het idee van zijn winkel speelde al lang. In juni botste hij op de winkelruimte in Izegem en vorige maand al opende hij ‘The Collectibles Shop’. “De mensen uit mijn omgeving zijn blij dat er terug wat meer plaats is bij mij thuis”, lacht Roberto. “Mijn kamer, de zolder, de kelder,… stonden werkelijk vol met dit soort spullen. Ik had ook vrienden en kennissen die me vroegen om bepaalde spullen voor hen te helpen zoeken. ‘Hey, Roberto, weet jij dit of dat ?’ Zo wist ik eigenlijk al voor ik deze sprong waagde dat er een markt voor is.” De zoektocht naar een geschikte locatie bracht de Armeen uiteindelijk in Izegem, een stad waar geen Game Mania of Dreamland gevestigd is. “En afstand maakt voor een verzamelaar niet veel uit. Zij rijden zonder problemen honderden kilometers om iets nieuws te kopen en maken er een daguitstap van.”

Ruimer dan alleen aan- en verkoop

Bovendien ziet de man uit Kortrijk het ruimer dan louter de aan- en verkoop van spullen. “Ik wil me graag ook op cosplay toeleggen. Misschien een cosplayshow in de shop, dat lijkt me wel iets. Of een workshop cosplay, waar deelnemers kunnen leren hoe ze hun eigen kledij en wapens kunnen maken. Ook demo’s en workshops Lego lijken me zeker wel iets.” Zelf is Roberto namelijk ook legofanaat. Hij is lid van de Lego Collectors Club (LCC). “Het draait niet rond spelen, wel rond bouwen en creatief zijn”, benadrukt hij. “Zelf ben ik momenteel bezig met het nabouwen van een momentopname uit de oude Star Wars.”

Wie op zoek is naar iets, dingen wil verkopen of gewoon nieuwsgierig is, kan binnenspringen in de Nieuwstraat 27. De winkel is elke dag open van 10 tot 12 uur en 13 tot 19 uur. Op zaterdag sluit de winkel om 19.30 uur. Zondag kan je er terecht van 12 tot 17.30 uur. Gesloten op maandag.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier